Selectie

Louis van Gaal heeft vijf keepers opgenomen in zijn Oranje-selectie voor de wedstrijden tegen Polen en België, later deze maand: Jasper Cillessen (NEC), Remko Pasveer (Ajax), Andries Noppert (Heerenveen), Justin Bijlow (Feyenoord) en Mark Flekken (Freiburg). Nu weet ik uiteraard dat kritische opmerkingen aan deze bondscoach niet echt besteed zijn (‘Dat zijn hele domme vragen die u daar stelt’), maar toch zou ik in alle bescheidenheid een poging willen wagen. Als je de helft van alle Nederlandse eredivisiekeepers uitnodigt, geef dan ook de andere vijf een kans: Sonny Stevens (Cambuur), Etienne Vaessen (RKC), Yanick van Osch (Fortuna), Joel Drommel (PSV) en Peter Leeuwenburgh (Groningen). Hij had zich trouwens een hoop problemen kunnen besparen door de beste van allemaal, Lars Unnerstahl van FC Twente, toch al een halve Nederlander, te vragen om zich te laten naturaliseren, dan had hij kunnen volstaan met Cilllessen en Bijlow als tweede en derde keeper. Maar ja, Enschede ligt nu eenmaal niet lekker op de route van deze bondscoach, die liever niet buiten de Randstad kijkt.

Wat verder opvalt in het rijtje van 32 (!) kandidaten, is dat (ex) Ajax-spelers die bij hun club nauwelijks aan spelen toekomen (Klaassen, Gravenbergh, Berghuis, De Jong, De Ligt), wel gewoon opgeroepen zijn. Voldoende wedstrijdritme is dus geen zwaarwegend criterium voor deze bondscoach, die zijn Amsterdamse verleden kennelijk niet wenst te verloochenen, maar voor een Rotterdammer als Giorgino Wijnaldum heel andere graadmeters hanteerde. Dat riekt naar meten met twee maten, ook wel partijdig kiezen genaamd, wat met een Ajacied als assistent (Danny Blind) zelfs de schijn niet tegen heeft. En ik zal niet beweren dat er in Zeist een gejuich opging toen de kersverse aanwinst van AS Roma een blessure opliep die voor hem een streep door het WK zette, maar het is wel opvallend dat de man, die zich zo graag laat voorstaan op de hoogwaardige kwaliteit van zijn besef inzake normen en waarden, in de media niets van zich heeft laten horen richting de onfortuinlijke middenvelder, die nog niet zo lang geleden een van zijn aanvoerders was. Na zo’n lange zin kan ik het kort houden: Louis van Gaal is een selectieve bondscoach.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.