Voetbal

Een paar fragmenten uit Studio Sport van zondag 28 augustus, we kijken naar een samenvatting van de voetbalwedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. Assistent-trainer Aleksandar Rankovic overlegt met hoofdcoach Henk Fraser en houdt daarbij een boekje voor zijn mond, zodat we niet liplezend kunnen zien wat hij zegt. Welke beperkte geest heeft ooit bedacht, want we zien het helaas steeds vaker, dat we niet mogen weten wat voetballers onder elkaar zeggen? Het zijn toch geen staatsgeheimen? Even later wordt Ajax-verdediger Devyne Rensch (het kan trouwens ook wel wat minder met die goddelijke voornamen) tegen de boarding gekwakt. Hij krijgt een lawine van bier over zich heen, of wacht: was het maar bier. Het is meer waarschijnlijk pure pis, zoals we onlangs bij FC Twente ook mochten ervaren. Hij is nog niet behandeld of zijn collega Daley Blind wordt door Othmane Boussaid met een tweebenige tackle uit de wedstrijd geschopt. Hij krijgt geel, in plaats van rood.

Scheidsrechter Danny Makkelie grijpt wel in als er een vuurwerkbom op het veld wordt gegooid en laat de spelers voor de vorm naar binnen gaan. De stadionspeaker komt niet boven het gejoel uit. Later wordt duidelijk dat veel stewards hun fans niet eens dúrven te fouilleren. Definitief staken is kennelijk geen optie, ook niet als Ajax-aanvaller Brian Brobbey na zijn doelpunt een complete jungle aan oerwoudgeluiden over zich heen krijgt. De camera zoemt in op Frans van Seumeren, de maecenas van de thuisclub. De man is schatrijk geworden in de offshore-industrie en zijn kinderen zien wanhopig toe hoe hij al talloze miljoenen van zijn gigantische vermogen heeft gestort in de bodemloze put die FC Utrecht heet. Over miljoenen gesproken: Ajax-speler Antony doet al drie weken aan werkweigering omdat hij door zijn zaakwaarnemer is gek gemaakt met een transfer naar Manchester United. Hij krijgt zijn zin en de Engelse subtopper investeert honderd miljoen euro in een fuckduck met pannahaar.

Als we dan doorschakelen naar Radio I op de woensdagochtend, dan horen we Ronald de Boer langs komen in een discussie over de duurste deal die ooit met een speler uit de Eredivisie is voltrokken. Ronald de Boer, dat is dus de crimi-clown die door de djellaba-maffia van Qatar is ingehuurd om voor talloos veel miljoenen de WK te promoten, dus als er iemand over dit onderwerp moet zwijgen, dan is hij het wel. Tegelijkertijd lezen we in De Volkskrant dat Oranje tijdens het toernooi met een ‘maatschappelijke actie’ komt om aandacht te vragen voor de positie van de arbeidsmigranten in het shariaparadijs. Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika bracht de selectie een bezoek aan Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. Na afloop ging het vooral om de grappen die gemaakt waren over hoeveel geld Arjan Robben voor dat stuk grond betaald moest hebben. Je blijft lachen met dat voetbal.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.