De Totale Lul

Nog 54 nachtjes slapen en dan zijn we er voorgoed vanaf. Na de derde groepswedstrijd op het WK in Qatar, op 29 november tegen het thuisland, is het Bevrijdingsdag. Het zou zijn laatste kunstje worden en dus is daar het definitieve afscheid van de heilige Sint Aloysius, het Orakel van Avenhorn, professor doctor ingenieur Louis van Gaal. Eindelijk, mogen we wel zeggen. Nooit meer die tenenkrommende one man shows in Manchester, in dat steenkolen-Engels van de MULO. Nooit meer die Goebbelsachtige tirades op een plein in Amsterdam, Barcelona of München. Vooral die laatste zullen de fans van Bayern zich nog lang heugen, en anders hun ouders wel die de beruchte Nazi-propaganda in het Sportpalast (‘Wollt ihr den totalen Krieg?’) nog hebben meegemaakt.

Nooit meer die onbeschofte persconferenties, waarop volwassen journalisten als beginnende schoolkrantredacteurtjes worden afgeblaft en helaas niemand het ooit in zijn hoofd heeft gehaald om hem een welverdiende knal voor zijn kop te geven. Nooit meer die openlijke mediahaat (‘Amigos de la prensa’). Nooit meer die asociale interviews na afloop van een gewonnen wedstrijd, waarin hij zichzelf bij voorkeur neerzet als de plaatsvervanger van Onze Lieve Heer op aarde. De voetbalhemel is vanwege een verbouwing gesloten: deze bondscoach stopt ermee. Halleluja jutteperen, God is groot en goedertieren.

De enige zonder bril is Blind
De enige zonder bril is Blind

Voorbij zijn dan ook de tijden van Edgar Davids, Danny Blind en Frans Hoek. De foto van de drie padvinders naast hun hopman – The Good, The Bad & The Ugly – heeft eeuwigheidswaarde verkregen. Edgar Davids, laatstelijk speler, assistent en hoofdtrainer bij Barnet, op het vijfde niveau van Engeland. Danny Blind, ontslagen als bondscoach na nederlagen tegen IJsland, Turkije en Bulgarije en een vrije val op de FIFA-wereldranglijst van 14 naar 32. Frans Hoek, keeper van Volendam, schoonvader van Simon van Nick&Simon en de vleesgeworden reïncarnatie van Wethouder Hekking. Een lachwekkend trio van ongevaarlijke mafkezen onder de bezielende leiding van De Totale Mens, die in de loop der jaren De Totale Lul is geworden. En als hij eindelijk weg is, gaan we vervolgens wachten op het telefoontje uit Barcelona voor Ronald Koeman.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.