Kaagistan

Een gevangene van de Blue Band Bajes in Arnhem heeft anderhalve maand langer gezeten dan volgens zijn vonnis moest. De man is onmiddellijk vrij gelaten. Hij reageerde vrij laconiek op de vergissing en stelt zich tevreden met de schadevergoeding van honderd euro per dag, wat in zijn geval neerkomt op een kleine vijfduizend euro. Even afgezien van het feit dat gevangenissen in Nederland kennelijk gesponsord worden door Unilever: dit simpele nieuwsbericht is helaas symptomatisch voor de deplorabele status van onze ooit zo geroemde rechtsstaat. Zo lekten medewerkers van justitie de namen en andere gegevens van betrokkenen in een afpersingszaak, die leidde tot een ongekende golf van helse terreur waarvan het slachtoffer, een boom van een Brabander, pas geleden huilend verslag deed in een van onze vele talkshows. Maar het kan allemaal nog veel cynischer.

Het openbaar ministerie heeft de rechtbank in Den Haag gevraagd om ruim vijftig processen te beëindigen die telkens niet door konden gaan omdat andere zaken belangrijker waren. Het verzoek is volgens de officier van justitie weliswaar ‘pijnlijk’, maar er was geen andere optie vanwege capaciteitsgebrek. We hebben in dit land dus onvoldoende magistraten om rechtszaken te beoordelen. Binnenkort rijden er geen ambulances meer, blijft het vuilnis op straat liggen, moeten we zelf onze kinderen les gaan geven. En dat allemaal dankzij de falende leiding van een lachlekkende kaagman die bij Unilever over de pindakaas ging, maar intussen tot onze schade en zijn schande heeft moeten inzien dat het daarna niet allemaal meer zo gesmeerd loopt sinds hij zich vrijwillig en doelbewust heeft laten gijzelen door een semi-criminele organisatie die de integriteit van onze politiek heeft geïnfecteerd met liegende gladjakkers (Pechtold, Sjoerdsma, Paternotte), wrensende dekhengsten (Smeets, Van Drimmelen), incompetente gezagsdragers (Ollongren, Jetten, Kaag, Bergkamp) en een maniakale agrohater (Tjeerd de Groot).

D66 was ooit de partij van het redelijke alternatief. We hebben ons allemaal schromelijk verkeken op de vrome tronies van dat soort mensen, die netjes met twee woorden spraken en met spiegeltjes en kraaltjes langs de deuren gingen. Nu ze de nectar van het gezag geproefd en het gerief van het pluche bezeten hebben, ontpoppen ze zich als genadeloze machtswellustelingen, die zonder de penitentie van een zwetend geweten of de kastijding van een opspelende ruggegraat het land denken te kunnen transmigreren in het eldoradische inteeltwalhalla Kaagistan. De euforie zal ze vergaan, de peilingen zijn weldadig als balsem voor onze getormenteerde zielen. Het recht zal zijn loop hebben, ook zonder voldoende rijksklerken. Overigens: de uitspraak of de hierboven vermelde rechtszaken niet-ontvankelijk zullen worden verklaard, staat voor morgen op de rol. Als er dan tenminste een rechter beschikbaar is.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.