Minder, minder

Het is een bekend beeld geworden in de geschiedenis van de Nederlandse politiek: Geert Wilders die op 20 maart 2014, een dag na de verkiezingen, een zaaltje met aanhangers in Den Haag toespreekt met de retorische vraag of we ‘meer of minder Marokkanen willen’? Naast hem staat een meneer, die zich kennelijk bewust is van de historische context en na een enkele aarzeling, goed om zich heen kijkend of hij niet de enige is, uit volle borst ‘minder, minder, minder’ mee begint te blèren. Deze opportunistische meeloper is Léon de Jong, lid van de Tweede Kamer namens de PVV en als zodanig goed voor een stevig rechts geluid en een gezonde neus voor de vox populi. Hij zag zijn kans schoon toen in de media berichten verschenen over statushouders, die daags nadat ze een woning toegewezen hadden gekregen naar het UWV waren gestapt om een uitkering aan te vragen.

Geen misverstand: ook al is het er maar één (het bleken er trouwens zes van de meer dan honderd te zijn), dan dient hier met de maximale strengheid tegen opgetreden te worden, want voor zulk lamlendig wangedrag is geen enkel excuus denkbaar. En dus ging onze ferme PVV’er voor de microfoon en de camera’s van GeenStijl vol op het Wilders-orgel met de bekende buikloop over een zielig verhaal van profiteurs en hun huizenfeestje, met ‘wegwezen’ als de samenvattende conclusie. De verslaggever deed nog een manhaftige poging om het aantal zogenaamde profiteurs te relativeren, maar daar had de Marokkanenvriend geen boodschap aan. En terecht, want voor de morele superioriteit, de culturele verhevenheid en de innerlijke aflaat moeten we bij Jesse Klaver zijn. De subtiele nuance behoort nu eenmaal niet tot de core business van de PVV.

Dat mag allemaal, en ze zullen er niet voor niets zoveel zetels mee gewonnen hebben (zonder overigens ergens hun verantwoordelijkheid voor te nemen, wat weer een heel ander verhaal is). Maar als Russische olichargen via de gehaaide advocatenmaffia van de Zuidas alle sanctieregels aan hun laars lappen en met een dikke middelvinger richting de Nederlandse rechtsstaat gewoon doorgaan met hun ondermijnende vastgoedactiviteiten, dan hoor je dat miezerige pygmeeënbrein van de PVV niet. Datzelfde geldt trouwens voor Stef Blok, de tandeloze Kremlin-pitbull die door onze regering is aangesteld om investerende Poetin-patsers op de tabberd te zitten en zonodig te bestraffen. Daar horen we ook niets van, behalve wat omstandig gelispel van oprispende excuuskots en impotente smoesplasjes. Minder, minder Léon de Jong, maar ook minder, minder Stef Blok, dat zou allebei een zegen voor dit land zijn. Hoe zei Wilders dat ook alweer? Oh ja: ‘Mooi, dan gaan we dat regelen.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.