Winterspelen

Adolf Hitler wist het al. Als je het met de mensenrechten niet zo nauw neemt, maar wel publicitaire goodwill wil scoren, dan moet je een sportief evenement organiseren. Zo werden de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn een levensechte weergave van de ‘Triumf des Willens’, vrij naar de gelijknamige documentaire van Leni Riefenstahl, de favoriete regisseuse van Joseph Goebbels en zijn boosaardige trawanten. Jammer dat de ontaarde neger Jesse Owens namens de Untermenschen sneller liep en verder sprong dan zijn Arische concurrenten, maar verder was het een perfecte demonstratie van wat de Swastika aan onvermoede krachten los maakt in het lijf en het hoofd van atleten.

Mohammed bin Salman, premier van Saoedie-Arabië, is geen Adolf Hitler, maar hij heeft wél een moord op zijn geweten die niet ongemerkt voorbij is gegaan: journalist Jamal Kashoggi, één van zijn openlijkste criticasters, werd bij een bezoek aan de Saoedische ambassade in Istanbul vermoord, onthoofd en in stukken gehakt, in opdracht van de exclusieve keurslager die met zijn land de komende vijf jaar, volgens schattingen van het IMF, 1.400 miljard dollar extra zal verdienen als gevolg van de stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Let op het woordje extra, want mede daardoor wordt hij in staat gesteld om in zijn zandbak een futuristische stad te bouwen, waar over ruim twintig jaar negen miljoen mensen moeten wonen. Het project (met vliegende taxi’s, kunstmatige regen en energie uit zon en wind) kost een slordige 500 miljard dollar, maar met dank aan Ome Vladimir kan het allemaal makkelijk uit en bovendien staan binnen- en buitenlandse investeerders in de rij om hun graantje mee te pikken.

En natuurlijk is het aan de balie ook weer dringen geblazen met kortzichtige sportbobo’s die op basis van corruptie, chantage en nepotisme hun dubieuze reputatie op het spel willen zetten. Neom (zo moet de nieuwe stad gaan heten) is de enige kandidaat voor de organisatie van de Aziatische Winterspelen in 2029. Speciaal daarvoor moet een ski-resort met bijbehorende faciliteiten uit het zand worden gestampt. Wat dat aan extra belasting voor het klimaat en het milieu gaat betekenen laat zich raden, om nog maar te zwijgen van de duizenden bouwvakkers die als vleugellamme mussen vanaf gammele steigers kansloos te pletter zullen vallen. Dit alles, en nog veel meer, ter meerdere eer en glorie van een gewetenloze moordenaar, die tijdens een G20-top in Japan nog gezellig zat te kouten met onze koningin. Maar ja, die heeft in haar leven wel meer foute keuzes gemaakt. Bovendien is ze het van huis uit gewend om met een misdadiger onder een dak te verkeren. Alle kans dus dat ze in Qatar van de partij is nu we toch ministers daarheen gaan sturen. En daarna nog een biertje met Poetin. Oranje boven!

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.