Angstcultuur

De tuchtcommissie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten gaat een officieel onderzoek uitvoeren naar de geruchten over grensoverschrijdend gedrag door bondscoach Louis van Gaal. Vooral achter de schermen van de persconferenties zou het regelmatig hebben geknetterd tussen hem en diverse journalisten van vooral binnenlandse media. De hoofdpersoon reageert in eerste instantie vrij laconiek op het bericht: ‘Oh, heeft Valentijntje huilie huilie gedaan, met dat kolommetje van hem in dat krantje van niks? Wat zeg je, hij vindt dat ik te vaak een Matthijsje doe? Nobody fucks with Louis van Gaal, nou ja, mijn lieve Truusje wel, heel lang geleden, maar die gouden pik heb ik nog steeds. Trouwens, bij mij heet dat geen me too, bij mij is het altijd nog we too, ha ha ha. If you can not have the sun in the kitchen, than is there the whole of the door. Otherwise come we nowhere. Of, zoals ze bij mijn grote vrienden van Bayern München altijd zeiden: unter die Schnee des Gesterns könnst du sehen wo die Scheisse lag.’

Hij begint op dreef te raken: ‘Heb je die column van Angela de Jong gelezen? En dan zou ik een angstcultuur veroorzaken? Luister wat ze schrijft over me: ‘Stel dat hij tot zijn pensioen een anonieme gymleraar was geweest op een middelbare school in Amsterdam. Wat een ramp zou dat zijn voor dit land.’ Nou? Had je nog wat? Dat is geen journalistiek, nee: dat is literatuur. Li-te-ra-tuur, ja?! Hier, lees dit citaat: ‘De gouden beker dit WK? Die gun ik hem van harte. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar zijn overwinningsspeech.’ Ik ook, en ik heb ook al een idee waar ik die zal houden. In de Ridderzaal, ja, met Willem-Alexander en Máxima op de eerste rij. Hadden ze maar in Qatar moeten zijn. Ik zie me daar al staan, met zo’n hermelijnen mantel om. Landgenoten! Wij zijn de besten van Senegal! Of zal ik beginnen met: Onderdanen?’

Intussen zijn de voorbereidingen binnen de NVJ al in een ver gevorderd stadium, waarbij vooral de bezetting van de commissie veel aandacht krijgt. Een woordvoerder van de bond geeft alvast een tipje van de sluier prijs: ‘Voor de functie van voorzitter denken we aan Jack van Gelder, toch alom erkend als een toonbeeld van professionele neutraliteit en journalistieke onafhankelijkheid. Ook voor iemand met de statuur van Frits Barend, al dan niet samen met zijn onvermijdelijke dochter Barbara, ruimen we graag een plaats in. En inderdaad, Maarten Wijffels van het AD, bijgenaamd de bruine arm, maakt ook een goeie kans, ja.’ Of Claudia de Breij met een speciale versie van ‘Mag Ik Dan Bij Jou?’ komt kon men niet bevestigen, maar Louis van Gaal is er helemaal klaar voor. Hij gaat er voor staan en heft het lied aan dat Meindert Talma uit Surhuisterveen in 2014 voor hem schreef: ‘Eigenlijk huil ik bijna elke dag. Altijd is er iets dat mij wel raakt. Als ik God zou zijn, zou ik alles winnen. Maar ik ben God niet. Ik ben Louis van Gaal.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.