Armetierig

Dus u dacht dat Ajax-PSV een uit de hand gelopen voetbalwedstrijd was? Het leek meer op een onschuldig schoolreisje naar ‘De Bedriegertjes’ die in de Amsterdam Arena overigens nooit ver weg zijn. Voor het betere sloopwerk moesten we zondag bij de Argentijnse bekerfinale tussen Racing Club en Boca Juniors zijn, waar de scheidsrechter zich genoodzaakt zag om maar liefst tien rode kaarten uit te delen. Beide ploegen gingen met een stand van 1-1 de verlenging in, waarna de vlam in de pan sloeg toen Carlos Alcaraz namens Racing Club in de blessuretijd de winnende goal maakte en vervolgens provocerend naar het supportersvak van de tegenstander rende. Wat er daarna gebeurde ga ik hier niet omschrijven, ik verwijs slechts naar de beelden op vi.nl en YouTube, maar het is wel duidelijk dat Edson Alvarez vergeleken met dit geweld maar een kleine jongen is.

Racing Club won met 2-1, dezelfde uitslag als bij Ajax-PSV, en verder was het ook al net zo’n beschamende vertoning als die tussen de twee koplopers in de Eredivisie, die met elkaar tot circa vijftien minuten zuivere speeltijd kwamen. Remko Pasveer noemde de opstootjes onnodig: ‘Wij zijn Ajax en moeten onze energie in goed voetballen steken.’ Nooit meer doen, Remko, jij bent geen Ajax. Jij bent een aardige, vrolijke, bescheiden Tukker, die per ongeluk is verdwaald in dat dolhuis aan de Amstel. Waar ze na het vertrek van Meneertje Dikkepik nog slapper lullen dan Waylon. Waar een opgeblazen nobody als Gerry Hamstra een hopeloos mislukt interview met de NOS mag geven. Waar ze een middelmatige aanvaller als Steven Bergwijn een Premier League-salaris van vijf miljoen per jaar geven. Waar ze blij zijn met de dubbele overwinning op een Schots campingelftal van dolende postbodes en uitgerangeerde conducteurs. Waar een sympathieke trainer van wie met een uitgebeende selectie wonderen worden verwacht op een persconferentie ineens raar gaat doen met een geslaagde imitatie van Giovanni Trappatoni. Waar een tennisser (Jan Siemerink) en een hockeyer (Maurits Hendriks) belangrijke voetbalfuncties vervullen. Waar het verwende operapubliek bij een tegengoal de eigen spelers begint uit te fluiten. Waar het verval sneller om zich heen grijpt met elke basisplaats van Calvin Bassey.

Louis van Gaal moet zich rot geschrokken zijn. PSV’ers Luuk de Jong, Cody Gakpo en Xavi Simons toonden zich in de gewenste WK-vorm, alle kandidaten van Ajax voor Oranje vielen opzichtig door de mand. En toch, neemt u dat van mij nou maar aan, zullen Berghuis, Bergwijn, Blind, Brobbey, Klaassen, Pasveer, Rensch, Taylor en Timber allemaal mee gaan naar Qatar. Deze bondscoach kent immers maar één credo: ‘Wij zijn Ajax’. Laat het met hem en met Oranje op 29 november alsjeblieft afgelopen zijn.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.