Behang

Het waren onthutsende beelden in 2001, toen religieuze fanaten van de Taliban de enorme Boeddhabeelden in de Bamiyanvallei van Afghanistan sloopten. Deze vorm van heidense heiligschennis was niet nieuw, integendeel: in 1566 was er de Beeldenstorm, waarbij enthousiaste protestanten honderden katholieke kerken vernielden. Tegenwoordig gooien we tomatensoep over schilderijen en lijmen we ons vast aan het behang van de muur waaraan ze hangen. Gelukkig zit de kunst nu nog achter glas, maar het wachten is op het eerste incident waarbij een klassiek meesterwerk per ongeluk onherstelbaar beschadigd raakt. Met andere woorden: we hebben dus helemaal niets geleerd van de lessen die de geschiedenis ons geleverd heeft. Daarbij moet u vooral niet denken dat ik het klimaatprobleem onderschat: dat er iets gebeuren moet snap zelfs ik. Maar wat ik ook zeker weet, is dat het minder leefde bij onze voorvaderen, bijvoorbeeld de Batavieren.

De geschiedschrijver Lucius Cassius Dio vermeldt hoe zij in het jaar 12 na Christus in een slag tegen een Britse stam vriend en vijand verbijsteren door in volle wapenrusting, met paard en al, een rivier over te zwemmen en tot de aanval over te gaan, waarna verschillende Romeinse keizers hen tot hun persoonlijke bereden lijfwacht benoemen. Waarmee ik maar wil zeggen dat de Batavieren geen kinderachtige jongens waren, en toch hadden ze volgens de overlevering weinig andere zorgen dan de vragen of er nog bier genoeg was en waar de dobbelstenen lagen. Het klimaat lieten ze over aan hun oppergod Hercules Magusanus, die dit samen met zijn Germaanse collega Donar onderling regelde. Het moeten geweldige tijden zijn geweest, zonder de knellende dwangbuis van maniakale milieufreaks als Frans Timmermans en Rob Jetten met hun neurotische oekazes vanuit de bruingroene Adelaarsnesten van Brussel en Den Haag.

Nogmaals: als we iets kunnen doen om zuiniger met energie om te gaan, dan moeten we dat vooral niet nalaten. Maar zolang een walmende multinational als Shell dankzij een netto winst van 30,1 miljard dollar in de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn aandeelhouders op een recordwinst kan tracteren, met een afscheidsbonus van 1,6 miljoen euro voor topman Ben van Beurden, beschouw ik die twee keer 190 euro van de overheid als een welkome fooi. En jawel, ze gaan rechtstreeks naar het goede doel, kadastraal bekend als Kruiseltlanden 43, 7542 HD te Enschede. Zo komt Jan Splinter door de winter. En verder heb ik van huis uit meegekregen dat je niet met eten kliert (oftewel geen soep tegen een schilderij flikkert) en met je poten van andermans spullen afblijft (oftewel geen soep tegen een schilderij flikkert). Jezelf vastlijmen lijkt me voor deze milieuhelden overigens wel een goed idee. Bij voorkeur √°chter het behang.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.