De Tietenman

Hè gezellig, temidden van al het chagrijn rond het WK voetbal in Qatar zijn er tenminste gelukkig ook nog mensen die er een ouderwets feestje van willen maken. Zo kwam witwasser Jumbo heel toepasselijk met een vrolijk spotje vol hossende bouwvakkers en bij SBS6 kon een enthousiast juichende massa kiezen uit vijf (!) verschillende inzendingen voor het nieuwe nationale voetballied. Een van de mededingers had het criterium voor zijn bijdrage omschreven als: ‘Al heb je 48 bier op, je kunt het altijd meezingen.’ De winnaar werd dan ook ‘Mijn Oranje Hart’ in de vertolking van Mart Hoogkamer, bekend van ‘Ik Ga Zwemmen (In Bacardi Lemon)’. Eén strofe uit het lied wil ik u niet onthouden: ‘De leeuwen op het veld is het enige dat telt’. Let u vooral op de enkelvoudige vervoeging van het werkwoord, waarbij de componist optimaal gebruik maakt van de dichterlijke vrijheid die de intrinsieke complexiteit van het thema onbewust benadrukt.

Wat zegt u? Elitair gelul? Natuurlijk, u heeft volkomen gelijk, maar onze bobo’s doen niet anders. Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer kwamen ze dinsdagmiddag uit hun holen gekropen, onze dappere parlementariërs die zich weer eens door hun eigen minister-president hadden laten piepelen. Natuurlijk gaan we naar Qatar, en als die achterlijke theedoeken ons daarvoor niet alleen met de broodnodige gasleveranties, maar ook nog eens met gratis tickets voor vijftig supporters willen terugbetalen, dan pijpen we desnoods hun kamelen helemaal total loss, als het moet tot Mekka en weer terug, we zijn en blijven tenslotte Hollanders. Zo moeten we onbaatzuchtige volkshelden als Harry Goudsbloem koesteren. Hij is immers bereid om ons te vertegenwoordigen als De Tietenman, en dat is een enorme opoffering in een lusteloos libidokerkhof waar drag queens uitsluitend mogen pootjebaden in de natte dromen van bronstige emirs en hitsige imams.

Iemand moet het doen, en het was dan ook ronduit stuitend hoe deze heldhaftige patriot, met een dubbele bril als kenmerk van zijn bovenmatige intelligentie, door die blonde heks en haar valsgestemde koor van politiek correcte Gutmenschen werd geslachtofferd op het altaar van simpele jaloezie en gemakkelijke hoon. Ik stel daarom voor dat het Zijne Majesteit heeft behaagd om hem de hoogst mogelijke onderscheiding te verlenen. De Militaire Willems Orde is wel het minste waarmee we hem namens alle trotse vaderlanders kunnen bedanken voor zijn betoonde moed, beleid en trouw. Hoewel, als we hem erelid van Amnesty International zouden maken, zou hij het ook geweldig vinden. (‘Wauw, en nog gratis ook!’) Of draven we nu door en had tafelgast Thijs Zonneveld dus toch gelijk met zijn opmerking dat mensen ‘liever hun kop in het zand steken’? Immers, waar kan dat beter dan in zo’n woestijn?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.