Gezeik

Ik heb het godzijdank nooit persoonlijk ondervonden, maar spugen op een sportveld moet wel zo ongeveer het goorste zijn dat je kan overkomen. Vorig jaar had ik het twijfelachtige genoegen om met een uiterst smerige variant hiervan geconfronteerd te worden: het gooien met urine. Supporters van FC Utrecht piesten in bekers en smeten die vanaf het uitvak naar beneden, waar wij zaten, hun vijanden van FC Twente. Het was letterlijk en figuurlijk weerzinwekkend, het toppunt van smakeloosheid, en ik ben het dan ook volkomen eens met de maatregel van de burgemeester, dat dit geteisem bij een volgende wedstrijd van FC Utrecht in de Beugel Bunker niet welkom is. Hun algemeen directeur Thijs van Es is het daarmee niet eens, zo blijkt uit een ferm statement van zijn hand op de website van de club.

Daarin gebruikt hij grote woorden, met als onderliggend verwijt het feit dat dit besluit ‘zonder enige vorm van overleg’ genomen is. Volgens mij maakt een thuisclub zelf wel uit wie men wel of niet in huis wil hebben. Als ik iemand een vervelende zeikerd vind, hoef ik niet met hem te overleggen of hij al dan niet op de verjaardag van mijn vrouw komt. Hij komt er gewoon niet in, klaar. Verder beklaagt Van Es zich erover, dat FC Twente hiermee de onderlinge samenwerking van de clubs en de preventieve rol van de KNVB niet serieus neemt. Terwijl het volgens hem juist hun plicht is om samen te zorgen voor een ‘fantastische, sportieve sfeer en beleving in stadions’. Ik vraag me af of de heer Van Es aanwezig was bij de thuiswedstrijd van zijn club tegen Ajax op 28 augustus, toen Brian Brobbey na zijn tweede doelpunt werd onthaald op fantastische, sportieve apengeluiden. Ga je schamen, mafkees.

Geen woord van excuus voor het gooien met pies, maar soft gelul voor de bühne: kijk eens hoe goed ik het bedoel. In plaats daarvan komt hij met een huilie-huilie-verhaal dat ‘het collectief uitsluiten van supporters zorgt voor verwijdering in plaats van verbinding, die juist nu nodig is om samen op te trekken tegen onacceptabel gedrag in woord en daad door individuen in de stadions en daarbuiten’. En natuurlijk trekt hij ook de kaart van de te verwachten jij-bak dat ‘de welwillende supporters’ weer eens de dupe worden. Luister, Van Es: ik ben ook zo’n welwillende supporter, maar als de KNVB of de gemeente Enschede na die schandalige homo-spreekkoren tegen FC Groningen had besloten om FC Twente een wedstrijd zonder publiek te laten spelen, dan had ik die maatregel van harte toegejuicht. En verder ben ik van mening dat het spelen zonder uitpubliek, behalve de enorme kosten voor de inzet van al die politiemensen, ook een hoop ‘gezeik’ zou schelen. Met name het gezeik door Thijs van Es.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.