Kritiek

Vanavond gaan we dus spelen tegen Qatar. Na twee waardeloze wedstrijden moet het nu dan gaan gebeuren. Nou heb ik niet overdreven veel verstand van voetbal, aanzienlijk minder in ieder geval dan Marco van Basten, over wie zo dadelijk meer, maar volgens mij is het met de selectie van Qatar ongeveer zo gegaan: ‘Hé jij daar, melden bij de bondscoach.’ ‘Ja maar, ik kan helemaal niet voetballen.’ ‘Dat maakt niet uit, dat kunnen die andere tien ook niet.’ En zo zagen we elf aandoenlijk ploeterende zandhazen kansloos ten onder gaan tegen twee modale voetbalploegen, waarmee ongewild en misschien wel des te duidelijker werd bewezen dat met geld gelukkig dus niet alles te koop is: de organisatie van het toernooi heeft naar verluidt 300 miljard euro geïnvesteerd in stadions, omkoping en infrastructuur, dat is meer dan dat er aan alle 21 vorige WK’s samen werd besteed, en dan is gemiddeld ruim 100 miljard per poulewedstrijd een verlies dat we die debiele kamelendrijvers van harte gunnen.

Hoewel ze het waarschijnlijk niet echt zullen merken, want aan geld is geen gebrek in die regio: de spelers van Saoedi-Arabië kregen voor hun winst op Argentinië per man een Rolls Royce Phantom cadeau van hun president Mohammed Bin Salman, die – ik zeg het nog maar een keer – persoonlijk verantwoordelijk is voor de gruwelijke moord op journalist Jamal Kashoggi en op zijn bevel dit jaar al 144 mensen met het zwaard heeft laten onthoofden – tot nu toe, want het moet nog december worden. Gaat u er dus maar van uit dat deze genadeloze beul namens de FIFA-maffia het WK van 2030 mag gaan organiseren, met Gianni Infantino als zijn kwijlende bloedhond op het ereterras, waar de hoeren en de champagne uit voorraad leverbaar zijn – hoezo sharia?

Maar eerst gaan we vanavond dus nog gezellig voetballen tegen het gastland van deze gigantische luchtbel en dat schijnt met Oranje in deze vorm nog knap lastig te worden, als we de deskundigen mogen geloven. Een van hen is Marco van Basten, die na de slaapsessie tegen Ecuador nogal kritisch was op met name Virgil van Dijk – en die was daar dan weer niet zo van gediend. Even voor uw beeldvorming, voor zover u dit nog niet wist: Marco van Basten werd in 1988 topscorer en beste speler van het EK, mocht zich in 1988, 1989 en 1992 Europees Voetballer van het Jaar noemen en nam in 1995 met een kapotgeschopte enkel afscheid in een uitverkocht San Siro. De beelden van zijn huilende trainer Fabio Capello zullen we nooit vergeten. En die topper, een van Nederlands beste, leukste en mooiste spelers aller tijden, zou geen kritiek mogen hebben op, eh…, Virgil van Dijk, de heldhaftige aanvoerder van Oranje’s dappere strijders in die onverschrokken boycot van Vandaag Inside? Zei daar iemand: watjes?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.