Liga

Jerry Lee Lewis (29 september 1935) werd op 16 oktober van dit jaar opgenomen in de Music Hall of Fame. Twaalf dagen later overleed hij als één van de pioniers in de Rock’n’Roll, die ook bekend werd vanwege vele schandalen en tragische sterfgevallen. Zijn turbulente privéleven bereikte in 1958 een dieptepunt toen bekend werd dat hij in zijn derde huwelijk getrouwd bleek te zijn met zijn 13-jarige achternicht Myra Gale Brown. Hij verloor twee zoons, door een verkeersongeluk en door verdrinking. In 1976 werd hij door Elvis Presley uitgenodigd op diens landgoed Graceland, maar de beveiliging wist nergens van en dat veroorzaakte een hoop trammelant toen Lewis voor de grap een pistool trok en zei dat hij was gekomen om Elvis te vermoorden. Ik bedoel maar: never a dull moment, maar de man speelde wél samen met Roy Orbison, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry en Solomon Burke, stuk voor stuk megasterren uit de Champions League van de muziekbusiness.

Virgil van Dijk is geen Jerry Lee Lewis, en daar kan hij niets aan doen. Toch maak ik me, met het oog op het WK in Qatar, ernstige zorgen over de aanvoerder van Oranje. Oké, hij zal de One Love-aanvoerdersband dragen, ook als daar sancties op komen te staan, en dat siert hem. Het is in ieder geval dapperder dan de laffe onzin van een irritante onbenul als Jack van Gelder over de arbeiders in Qatar: ‘Ze hebben toch écht zelf gekozen voor dit werk’. Maar ik zie hem ook figureren in een commercial voor Liga en ik ben sterk geneigd om dit optreden te beschouwen als een serieuze vorm van treurige miscasting. Liga is een koekje, en dan kunnen ze het zelf op de website wel heel stoer omschrijven als ‘een vertrouwde bron van verantwoorde voedingsstoffen’, het blijft een koekje en als zodanig toch meer te associëren met de softe biotoop van een gezellig kinderdagverblijf dan met de bikkelharde oorlog in de genadeloze zestien.

‘Je kunt het’ is de tekst die Virgil in de mond wordt gelegd en dat is, met permissie, andere koek dan de ‘Great Balls Of Fire’ van Jerry Lee Lewis, die niet voor niets ‘The Killer’ werd genoemd. Van een libero verwacht je een fors gewenkbrauwde ijzervreter zonder voortanden, geen softie van een ideale schoonzoon met teveel gel in een knotje. De organisatie van het WK zet hem weliswaar letterlijk als uithangbord prominent in de picture op de voorgevel van een wolkenkrabber in Doha, maar hij oogt de laatste tijd breekbaar en zeker niet onoverwinnelijk, wat vooral duidelijk werd bij de twee tegengoals van Leeds United in de eerste thuisnederlaag van dit seizoen op Anfield Road. Louis van Gaal zal het ongetwijfeld ook gezien hebben en hem kennende volgt binnenkort een pittig functioneringsgesprek. Hopelijk heeft deze bondscoach aan verbale overtuigingskracht wel wat meer in huis dan ‘Je kunt het’.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.