Meer Matthijs

Eigenlijk vond ik die Van Nieuwkerk vooral een elitaire aansteller als hij op een kerkhof in Parijs weer eens zorgvuldig bestudeerd stond te schreien bij het graf van een overspelige minstreel. Natuurlijk, het was best een leuk programma, dat DWDD, maar dat is in de desolate kaalslag van de dorre mediawoestijn op de Hilversumse bijvelden geen buitensporige verdienste, eerder het bizarre gevolg van een fortuinlijk toeval met behulp van een behoorlijke gunfactor. Die viel wat mij betreft nog wel mee, overigens, zeker omdat ik nooit ook maar een vaag vermoeden van begrip heb gehad voor de hoogfrequente aanwezigheid van die misvormde gnoom met dat caviahaar, maar sinds ik heb vernomen dat dat hysterische mormel tweeduizend euro per aflevering binnensleepte, snap ik wel dat die ongetalenteerde kinderboerderijpygmee nu zijn muil houdt over de misstanden achter de schermen. Net zoals we van Claudia de Breij, die qualitate qua als linksdraaiend kwijlmonster regelmatig mocht opdraven, geen kritiek hoeven te verwachten. (Ik ben van niemand, twitterde ze koket. Ik stel voor dat we dat vooral zo laten.) Op socialisten, sluit de rijen: de Stem des Volks zong het voor de oorlog al namens de SDAP, voordat de Rooie Haan driemaal kraaide.

Want natuurlijk hadden ze bij BNN VARA tonnen boter op hun hoofd toen ze de plaatsvervanger van Onze Lieve Heer, die zijn medewerkers openlijk beledigde en opzettelijk kwetste, zijn goddelijk gehonoreerde gang lieten gaan. En toch. Toch zou het misschien geen kwaad kunnen om niet meteen amechtig achter elke klacht aan te hollen. Waar gehakt wordt vallen spaanders en je hoeft niet alles te pikken, maar van een stevig incasseringsvermogen is nog nooit iemand slechter geworden. En andersom zou het ook helpen als bestuurders af en toe eens van zich afblazen in plaats van tere schepseltjes te ontzien. Ik weet zeker dat we er met wat meer Matthijs en veel minder Mark heel wat beter voor hadden gestaan.

Zo was er geen toeslagenschandaal geweest als de racistische sadisten van de fiscus eerder waren gestopt. Het zou ook gescheeld hebben in het aantal uit huis geplaatste kinderen en totaal verneukte gezinnen. So wie so had er godverdomme ingegrepen moeten worden nu de jeugdzorg nog steeds op Noord-Koreaanse wijze kapotvergaderd raakt met woestmakende wachtlijsten. Iemand anders dan aardgaspooier Henk Kamp had kunnen opmerken dat wat we in Groningen aan het doen, of liever gezegd aan het laten zijn, een schande voor Nederland is. De boeren zouden zich zonder liegende en draaiende landbouwministers, gesouffleerd door een falend ambtenarencorps, eerlijker behandeld en niet van staatswege genaaid hoeven te voelen. En om ook nog even op dat kut-WK in Qatar terug te komen: bondscoach L. van Gaal had zijn assistent E. Davids opdracht moeten geven om speler S. Bergwijn na diens waardeloze optredens, zowel op het veld als richting de media, onverwijld naar huis te sturen. Meer Matthijs. Minder Mark. Het zou zomaar een politieke slogan kunnen zijn.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.