Reptilarium

Conny Helder gaat als Minister voor Sport namens Nederland naar het WK in Qatar. Daar zal haar naam geen bellen doen rinkelen, maar ook in eigen land is ze nauwelijks bekend. Dat zegt veel over haar en de kleurloze reputatie van haar collega’s als Liesje Schreinemacher, Karien van Gennip en Hanke Bruins Slot. Een van de weinigen die nog wel eens buiten de Trêves-zaal scoort is Franc Weerwind, maar dat komt dan met name door zijn bijnaam Meerkind: de man is weliswaar ongehuwd, maar toch drievoudig vader. Nee, dan spraken de boven ons gestelden in het vorige kabinet van die lamlendige lachzak met dat gummi ruggenmerg wel wat meer tot de verbeelding: Halbe Zijlstra met dat slappe lulverhaal over zijn ontmoeting met Poetin in die datsja, Ank Bijleveld die naar de bioscoop ging terwijl haar Afghaanse medewerkers voor hun leven moesten vrezen, Cora van Nieuwenhuizen die in haar lucratieve vaandelvlucht naar de energiesector vooral haar eigen prijsplafond uitstekend regelde.

Maar ze verbleekten allemaal bij toet toet boing boing Ferdinand Grapperhaus, die over justitie ging. Tenminste, dat dacht hij zelf. In werkelijkheid was de man niet meer dan een veel te duur betaalde figurant van Nieuwsuur en RTL Boulevard, waarvoor hij met zijn strakke tronie mocht opdraven om (ja, nu écht!) keiharde maatregelen aan te kondigen als er weer eens iemand vermoord was door de Mocro Maffia, en dat hij dan dacht door iedereen – ook door de Mocro Maffia – serieus genomen te worden. Tot de doden op waren had hij daar bijna een dagtaak aan, terwijl bij Ridouan Taghi in zijn zwaar bewaakte cel de informanten ongehinderd in- en uitliepen alsof het om de thuisbezorging van broodjes shoarma ging. Intussen is de mondkapjesclown volgens zijn Linkedin-pagina bezig aan een ‘intermezzo’ en de deskundigen zijn er nog niet uit of dit een wezenlijk verschil maakt met de status van zijn vorige functie. Peppie zonder Kokkie, we zullen het godzijdank nooit weten.

Zijn opvolgster is een rechtsdraaiende suikerspin die me qua laverend marchanderen nog het meest doet denken aan die umlautenthuisfluiter met dat Godfather-haar. Ze ziet eruit als een kip zonder gouden eieren en zo kakelt ze ook. Ze komt ferm in actie als een satanisch reptielenbrein van Schorum voor Demagogie met een idioot plan komt om de Tweede Kamer te bezetten, in plaats van iets te doen aan de zaken waarvoor we haar hebben ingehuurd zoals daar zijn de slepende achterstand in de procesvoering, de kansloze rechtspositie van de uit huis geplaatste kinderen en de stroperige schadeloosstelling van de slachtoffers in het toeslagenschandaal. Ze is zo overtuigd van haar goddelijke gelijkhebberij dat ze de VAR consequent negeert en functioneert als het geglazuurde spiegelbeeld van FIFA-baas Gianni Infantino, die blijft beweren dat er bij de bouw van de WK-stadions in Qatar slechts drie doden zijn gevallen. ‘Weliswaar drie te veel, maar toch: slechts drie.’ Het wachten is nu op zijn officiële verklaring dat er in Qatar slechts drie kamelen zijn. ‘Geen twee of vier, nee: precies drie.’ En dan zijn er nog mensen die denken dat ze bij de FIFA alleen maar geld kunnen tellen.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.