Boe!

Een jaar na de start van de huidige regeringscoalitie is het vertrouwen van de Nederlanders in de politiek nog steeds 'abominabel', aldus een peiling van I&O Research. Een van de redenen voor deze trend, die er al was toen Rutte IV van start ging, is de nasleep van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen. Het kabinet is daar weliswaar over gevallen, maar heeft niet echt spijt getoond. Lodewijk Asscher (PvdA) en Eric Wiebes (VVD) waren de enigen die hun conclusies trokken, ballen toonden en de politiek vaarwel zeiden. De rest zit er nog steeds en dat, aldus I&O, ‘doet pijn en schuurt.’ Voor deze columnist een mooie reden om eens te testen hoe het met uw vertrouwen staat aan de hand van een quizje. Daar gaan we: lees de volgende tekst aandachtig door. ‘Mooie 4e plek voor het Marokkaanse elftal. Voor mij de morele winnaar van het WK. Felicitaties aan alle Amsterdammers die de afgelopen weken zo intens met de voetballers hebben meegeleefd. Grote dank aan de vaders, moeders, straatcoaches, ondernemers, wijkagenten, politie en andere betrokken organisaties die hun best hebben gedaan om er een feest van te maken.’ Gelezen? Mooi, dan volgt nu de vraag wie dit zo gezegd heeft. Was dat:

a) de eigenaar van Restaurant Casablanca, Mercatorplein, Amsterdam; b) de burgemeester van Amsterdam op Instagram; c) de voorzitter van FC Marokko United in Amsterdam-Osdorp.

Ik zal u niet langer in spanning houden: antwoord b) is goed, helaas. We hebben dus te dealen met een burgemeester van Amsterdam, die haar eigen ME voor de bus gooit en relschoppers complimenteert met hun permanente wangedrag. Wat is dat toch voor kwaadaardige gewoonte van linkse politici om collectief weg te kijken als ‘jongeren’ ellende veroorzaken? En dan vinden ze het nog vreemd ook dat we zo weinig vertrouwen in ze hebben. Oké, nog een vraag. Stel dat u niet in Nederland woonde, wie zou u dan denken dat dit was:

Wie zou u denken dat dit was?

a) Juf Truus van kinderdagverblijf kiekeBOE; b) de lijsttrekker van een politieke partij in de Tweede kamer; c) typetje van Michiel Romeyn uit het archief van Jiskefet.

Toegegeven, de opties a) en c) hadden allebei gekund, met een lichte voorkeur voor c), maar het is toch echt antwoord b). We zien de voorvrouw van BBB in het beslissende debat over ons pensioenstelsel, na de energiecrisis en het gedoe met de immigratie misschien wel het belangrijkste thema van de laatste tijd. Caroline van der Plas in een schroeilelijke kersttrui met een misvormde Nijntjeskoe op haar imposante voorgevel: probeer in het buitenland maar eens uit te leggen dat deze dracula versie van Frau Antje in de peilingen op vijftien zetels staat en daarmee de derde partij van Nederland dreigt te worden. Daar past inderdaad maar één woord bij: boe!

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.