Bukken

De situatie van Nederland in het algemeen en die van Oranje in het bijzonder volgens Louis van Gaal: ‘Memphis Depay is for us very important if it for the eggie goes.’ De bondscoach heeft het tenminste eerlijk gezegd: aan politieke statements doen hij en de voetballers niet meer – hoewel die kinderachtige boycot van Vandaag Inside nog steeds niet is opgeheven. Het formele protest laten ze aan de regering en aan de KNVB over en dan krijg je dus wat we dinsdag zagen. Vóór het WK luidde het nog heel strijdbaar en heldhaftig: wat er ook gebeurt, onze aanvoerder zal de OneLove-band dragen. Eén dreiging met een gele kaart en de regenboog verdween als sneeuw voor de zon. (Of deze vergelijking in meteorologisch opzicht kan, weet ik zelf eigenlijk ook niet.)

Nederland is wereldkampioen praatjesmaken, met een geparfumeerde lawaaipapagaai als bondscoach die denkt dat we met spelers als Bergwijn, Lang, Koopmeiners en Weghorst het toernooi kunnen winnen. Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB kan er ook wat van. Als het aan hem ligt – wat het overigens niet doet, geenszins zelfs – krijgt Saoedie-Arabië het WK van 2030 alleen als daar iets fundamenteel verandert. Nou, ik heb nieuws voor hem: a) er zal daar niets veranderen, laat staan verbeteren en b) dat WK is allang verpatst aan die keurslagers. Sterker nog: het is zelfs zeer waarschijnlijk dat hij er zelf heeft bijgezeten toen het gebeurde. Maar hij is niet alleen simpel, hij is ook nog eens laf. Hij en minister Connie Helder droegen dinsdagavond tijdens de wedstrijd tegen Qatar een speldje, want aldus onze burgemeester in oorlogstijd: ‘Het dragen van de OneLove-aanvoerdersband zou niet chique zijn’, ja zelfs (bukken!) ‘een behoorlijke provocatie als je naast de emir zit’ en ‘niet passend bij een bond met een koninklijk predicaat.’

Luister, De Jong, weet je wat nog veel niet chiquer, behoorlijk provocerend en al helemáál niet passend is bij een bond met een koninklijk predicaat? Dat je knipmessend kruipt voor een snoevende machtswellusteling die toevallig met zijn majesteitelijke reet op een gasbel zit (wat we overigens allemaal doen als het met de ruit op het middenveld in ons maag-darmkanaal niet lekker loopt – maar dit geheel terzijde). Die homo’s haat, buitenlanders uitbuit, terroristen sponsort, Amnesty middelvingert en vrouwen minacht. Hebben we gezien hoe die bobo naar onze minister keek? Dat heet smalend. Maar gelukkig, onze kloeke Connie is een ‘tough cookie’. Dat zei de bondscoach niet, dat zei haar eigen partij, de VVD van onze torenspits die ook al maandenlang hopeloos uit vorm is. Nee, met zulke aanvoerders gaan we dat WK nooit winnen. En dat ligt dan natuurlijk niet aan Louis van Gaal, die immers niet had overwogen om tegen Qatar een ander systeem te kiezen, want: ‘Daar heb ik anderhalf jaar over nagedacht.’ Dat was te zien: de wedstrijd duurde bijna net zo lang.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.