Cartoons

Op 13 mei 2008 werd cartoonist Gregorius Nekschot thuis in Buitenveldert door tien politie-agenten van zijn bed gelicht vanwege een anti-islamitische spotprent uit 2005. Een dag later werd hij weer vrijgelaten en na vier jaar besloot het Openbaar Ministerie om hem niet te vervolgen. De tekening en de teksten waren weliswaar strafbaar (huh?) maar de zaak werd geseponeerd, onder andere omdat hij een dag en nacht in volledige hechtenis had gezeten en omdat er sindsdien geen klachten over hem meer waren binnen gekomen. Minister van Justitie en dus verantwoordelijk voor dit tamelijk ridicule proces was Prof. Dr. Ernst Hirsch Ballin, tevens een van de drijvende krachten achter de installatie in 2006 van de (hou u vast) Werkgroep Cartoonproblematiek, een interdepartementale commissie van diverse ministeries, die werd opgericht naar aanleiding van de onlusten rond de Deense Mohammed-cartoons, met het doel om te bezien of Nederlandse tekenaars ook vervolgd konden worden. Zo konden de gluiperige erfgenamen van de NSB ook na 40-45 in een moderne kliklijn trouw blijven aan hun slijmsporige collaboratieplicht. Dat u dus niet denkt dat ze na de Tweede Wereldoorlog alleen in de DDR een Stasi hadden.

Morokko Kampioen

Nekschot gebruikte de voornaam Gregorius, omdat dat de paus was die de Inquisitie instelde, met vele tienduizenden dodelijke slachtoffers tot gevolg. In dat verband is het dan ook geen toeval dat Hirsch Ballin katholiek is, want dat geloof speelt hier een belangrijke rol. Tot 1965 was De Volkskrant een katholiek dagblad en dat gaat nooit helemaal over. Dat bleek afgelopen week toen een cartoon van Jos Collignon, die liet zien hoe twee Marokkaanse jongens op een scooter de wereldcup van FIFA-capo Infantino jatten, offline werd gezet want: ‘De vrijheid van columnisten en cartoonisten is een groot goed, maar deze tekening draagt bij aan het wegzetten van een bevolkingsgroep en dat is in strijd met wat we als krant willen zijn’. Hoofdredacteur Pieter Klok deed er in zijn zaterdagse commentaar nog een schepje bovenop: ‘Iedereen maakt wel eens een misplaatste grap.’ Nu zult u mij niet horen beweren dat dit de beste cartoon aller tijden is, maar dat is het punt niet. Het enige wat telt is dit: of je plaatst ‘m, en dan is het jouw cartoon, of je plaatst ‘m niet, en dan onthou je je van bevoogdend zalfgewauwel. De Volkskrant maakte de slechtst mogelijke keus, als een ouwelkauwende heeroom die heel devoot twijfelt tussen de misdienaar en de huishoudster. Maar ja, ex-katholieken hè, die zijn het ergste van allemaal. En ik kan het weten, want ik ben er zelf ook een. Ik wens u een zalig kerstfeest en een gezegend nieuwjaar.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.