Ministerie

In de archieven van Vandaag Inside (u weet wel, het programma dat door de helden van Oranje geboycot wordt vanwege een mislukt grapje over Akwasi) bestaat een hilarisch filmpje uit 2014 met Louis van Gaal over de spelersbus van het Nederlands Elftal op het WK in Brazilië. Het kwam er op neer dat het eigenlijk zijn bus was, geheel in de geest van de aangeboren bescheidenheid die de man zo siert. De spelersbus van de KNVB in Qatar is – letterlijk – een heel ander verhaal, getuige de teksten op het zijpaneel: Rethink our household energy efficiency. Donate to a sustainability cause. Eat vegetarian for a week. Save water for a month. Push your city to move to clean energy. Bring your own shopping bags to the supermarket. Zes regels over duurzaamheid, die schud ik onze bondscoach niet zomaar uit de mouw.

Het lijkt er meer op dat de voetbalbond voor deze modieuze prietpraat de professione hulpverlening heeft ingeschakeld van knettermesjokke klimaatwappies, van wie er verontrustend veel hinderlijk vaak aanwezig zijn vandaag de dag. Zo langzamerhand lijkt het de hoogste tijd te worden dat we in dit totaal geschifte land een nieuw departement krijgen, ik stel voor: het Ministerie van Gekkigheid, met de maximale bevoegdheid om uitwassen van ‘niet goed snik’ gedrag aan te pakken. Dus als een museum voorstelt om de kwalificatie ‘verzetshelden’ bij het grof vuil te zetten? Dat is echt iets voor het Ministerie van Gekkigheid. Abdelkader Benali die critici van Marokkaanse voetbalrellen ‘racisten’ noemt? Dat de regering op maar liefst acht plaatsen tegelijk excuses gaat aanbieden voor ons slavernijverleden? (Excuses aan het milieu zouden hier misschien meer op hun plaats zijn.) Dat een jongedame van wie ik niet de indruk kreeg dat zij of haar moeder katoen heeft moeten plukken, vond dat het weliswaar ‘een goed begin’, maar bij lange na ‘nog niet genoeg’ was? En dat het antwoord op de vraag of het formele pardon geaccepteerd wordt afhangt van de manier hoe het gebracht wordt? Ministerie van Gekkigheid.

We zijn nog niet klaar. D66-apocalypsmaniakken die het platteland in het algemeen en de boeren in het bijzonder tot waanzin en wanhoop drijven met een labyrintische kringloop van paradoxale meningen waar zelfs het eigen elitaire klapvee zich in zijn comfortabele leefkuil voor schaamt? Ministerie van Gekkigheid. Het wordt weer tijd voor het pontificale uitrijden van de strontkar en de gierwagen om het gerepte land te reinigen van de tergende stupiditeit waarmee de domkoppen, de minkukels en de imbecielen ons gezonde verstand en normale bevattingsvermogen teisteren. We gaan voor de 3R-formule: rust, reinheid, regelmaat. En voor de alles omver blazende horrorcommercials van Cor en Don zou een speciaal meldpunt ook geen overbodige luxe zijn.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.