Rolexen

Een van de klimaatactivisten in het Concertgebouw werd door een boze bezoeker aangesproken met ‘sloeber’. Héérlijk woord vind ik dat. Het omschrijft exact hoe de beter gesitueerden over de onder hen gestelden denken. De minachting druipt er vanaf en dat is precies ook de strekking van het regeringsbesluit om gemeenten die vrijwillig gaan meewerken aan de nieuwe wet inzake de vreemdelingenopvang, een Samaritanenfooi van 2.500 euro per asielzoeker te betalen. Het is van een genadeloze schaamteloosheid die de bezorgde bestuurders van Aerdenhout, Blaricum, Rozendaal en andere lommerrijke VVD-reservaten bijzonder zal aanspreken. Zo’n perverse prikkel hebben zij immers niet nodig om die schurftige landlopers ‘not in my backyard’ te laten kreperen. Die sloeberige pauperbonus is meer iets voor kommervolle onheilsoorden waar het aantal trainingspakken, de obesitassmoking slash diabetesconfectie voor deplorabele minimumlijders, toch al ver boven het landelijk gemiddelde ligt.

Zo worden de rijken in Nederland nog eens stevig bijgevoerd met het ‘laat de armoe verrekken’-adagium dat dit kabinet propageert en in woord en daad beoogt. Ze kennen allemaal de tekst van de Internationale, vooral de strofe ‘tot ‘t merg wordt d’arme uitgezogen’. Iemand die dat heel goed doorheeft, is Michael Peridon, nummer 130 in de Quote 500 met een vermogen van 380 miljoen euro. Uit een interview met De Volkskrant blijkt dat het bezit van een dergelijk kapitaal niet noodzakelijkerwijs leidt tot bovenmatige subtiliteit. De intense leeghoofdigheid van deze IT-hengst wordt vormgegeven door het cadeau dat hij voor zijn pas geboren kleinzoon heeft gekocht: een Porsche 911 Targa van de Rijkspolitie, stammend uit de jaren zeventig, van bumper tot bumper gerestaureerd, ‘zelfs het zwaailicht en de sirene doen het weer.’ Tja, je bent de trotse eigenaar van 23 Bugatti’s, of je bent het niet.

Wat zegt u? Is sloeber Bonder jaloers? Nee hoor, sloeber Bonder vraagt zich gewoon af wat iemand met 23 Bugatti’s moet. Of met twee Rolexen, zoals Karl-Heinz Rummenigge bij zijn bezoek aan Qatar als souvenir meekreeg. De voorzitter van Bayern München schopte tijdens zijn voetbalcarrière in Duitsland, Italië en Zwitserland al een godsvermogen bij elkaar en zal daarna ook niet op een houtje hebben hoeven te bijten. Niettemin liet hij zich voor de verkoop van de Bundesliga-uitzendrechten aan een Qatars tv-kanaal terugbetalen in de vorm van twee Rolexen ter waarde van 92.000 euro. Het is allemaal te zien in dezelfde documentaire waarin WK-ambassadeur Khalid Salman homoseksualiteit ‘onrein’ noemt omdat het een ‘hersenbeschadiging’ is. Dat wordt dan beweerd door een man in een jurk met een hoofddoek. Materiële rijkdom gaat niet zelden samen met geestelijke armoede, zie ook: Michael Peridon. En dus is mijn vraag: wie heeft er hier nou eigenlijk een hersenbeschadiging?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.