Ambiance

De verslaggever die zondagavond de samenvatting van Feyenoord-Ajax deed, zou eigenlijk onmiddellijk ontslagen moeten worden. We hadden dus weken van opgeklopte haat en blinde terreur achter de rug van hersenloze idioten, die vooral via de asociale media hun pijlen vol venijn hadden gericht op Steven Berghuis en zijn familie. Er had een overlijdensadvertentie van hem op internet gestaan, de spelers van 020 moesten voor hun veiligheid in een anonieme bus naar 010 rijden, voor alle vakken waren metershoge netten opgehangen om te voorkomen dat supporters ‘dingen’ op het veld zouden gooien en in De Kuip stond alles en iedereen op scherp. Dat was ook te danken aan die neanderthaler in vandalensmoking, de assistent op de spoedeisende hulp John de Wolf, die in een interview met het AD het vuurtje nog eens gezellig oppookte met ‘Laat het maar schuimbekken’.

Kortom, alarmfase één, maar hoe begon het verslag van Studio Sport? Met sfeervolle beelden van een ambiance die ‘meer dan fantastisch’ was. Dan ben je als verslaggever dus geen knip voor je neus waard en heb je er geen bal van begrepen. En misschien moeten we met z’n allen eens een keer ‘nee’ zeggen: het is genoeg geweest, we kappen ermee, geen aandacht meer voor dat geteisem. Tuurlijk, er zijn elf leden van de harde kern gearresteerd, van harte gefeliciteerd. Alle kans dat ze er, als ze al voor het hekje komen en hun zaak niet wordt geseponeerd vanwege gebrek aan juridische mankracht, met een taakstrafje afkomen. ‘Laat het niet weer gebeuren’. En na twee weken schoffelen staan ze weer lachend tussen hun soortgenoten ‘Tand om tand, kameraden’ te joelen. Alle joden aan het gas en wie niet springt die is een homo.

Toevallig ook twee doelgroepen van wie hun dappere voorbeeld niets moet hebben. Orkun Kokcü is de slechtst denkbare captain van Feyenoord sinds die historische vergissing met Theo Lucius. Zijn weigering van een paar weken geleden om de regenboogband te dragen was een niet te missen signaal richting de debiele achterban dat intolerantie mag. Je mag homo’s haten. En zet er gerust het k-woord voor. Je mag joden minachten. Wie zegt dat van die zogenaamde Holocaust? Zeven miljoen? Zoveel betalen we voor een rechtsback. Kijk dan, toe maar, ik mag het ook, en het staat in het AD. ‘Laat het maar schuimbekken.’ Berghuis moet dood. Dát is de ambiance in De Kuip. En die is ‘meer dan fantastisch’? Wat een armoe. Wat een puinhoop. Wat een lul, die verslaggever van Studio Sport.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.