Bemoeizucht

‘Roken is slecht voor de gordijnen’ zei Willem van Hanegem eens, en op de vraag of hij nog wat had opgestoken van de trainerscursus was zijn antwoord: ‘Ja, twee sigaretten’. Ik ben er nu ruim dertig jaar af, maar daarvoor was ik een tevreden roker, want ik vond het heerlijk. Dat het niet alleen slecht voor de gordijnen is, zul je mij niet horen ontkennen. En toch erger ik me wild aan die farizeeërscampagne ‘Op weg naar een rookvrije samenleving’ en dan vooral aan die quasi-triomfantelijke pay-off ‘Wen er maar aan’. Dan zie je dus zo’n zorgvuldig getypecast stelletje Oilily-kids in bewust gekozen P.C. Hooft-outfit voor je, waarvan één zo’n bakfietskakkertje met een grachtengordel-r zegt: ‘Wen er maajjjjr aan’. Niet om het een of het ander, maar dat trek ik dus heel slecht. Net zo slecht als de accu van zo’n überhippe Van Moof-fatbike. Als iemand per se wil roken, behandel hem dan niet als een melaatse paria, dat is niet alleen bijzonder onbeleefd en uitermate onsympathiek, maar werkt volgens mij ook nog eens contra-productief.

Eenzelfde probleem met de ecologisch superieure beterwetenfabriek heb ik vanwege die idiote klimaatquatsch dat steeds meer steden besluiten om in bushokjes geen reclame meer te maken voor vlees, vis, verre reizen en fossiele brandstof. Wat is dat voor bumperklevende bemoeizucht? En wat moeten we met dat bierdoodslaande motto: ‘Kopen mag, maar we moedigen het niet aan’? Laat dit even op u inwerken: kopen mag. Van wie mag dat dan wel? Waar haalt zo’n zaaddodende fosfaatdruiloor verdomme de godvergeten arrogantie vandaan om dat voor ons te beslissen? Als ik het in mijn botte hersens haal om met een vliegtuig vol vieze kerosine aan het andere eind van de wereld vis of vlees te kopen, dan moet ik dat toch helemaal zelf weten? Of komt het nog een keer zover dat we van die militante milieumussolini’s alleen nog op oneven dagen tussen zes en zeven uur onze boodschappen kunnen doen? Net zoals we veertien jaar moeten zijn om naar een film van Pietje Bell te mogen gluren? Of niet naar een schilderij met witte rokende mannen mogen kijken?

Weet u wat ik nou wél een nobele en nuttige actie zou vinden? Dat er een organisatie opstaat die ons waarschuwt tegen alle bagger, bullshit en braaksels die we ongevraagd via de tv over ons uitgestort krijgen. Ik noem een paar recente drakenbaby’s: Chantals Pyjama Party, The Masked Singer, Hlf8, RTL Boulevard, Massa Is Kassa, alles met de Meilandjes, Teleshop, Veronica Offside, Big Brother, Blauw Bloed, alles met Jeroen Krabbé, Steenrijk Straatarm, DNA Singers, Marble Mania, Goedemorgen Nederland, alles met Jack van Gelder, Liedje Op Het Eerste Gezicht, Gordon Down The Road, Moltalk. Ik stel voor dat er bij deze zenuwslopende misbaksels rechtsboven in het scherm automatisch een icoontje in beeld komt met een opgestoken middelvinger en de tekst: ‘Kijken mag, maar we moedigen het niet aan’. Kijk, dan ben je als betrokken overheid prikkelend verantwoord bezig. En, oh ja, vooral niet te vergeten: ook bij alles met Kees van der Spek.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.