Biertje?

De algehele malaise in en om de Johan Cruyff Arena blijft niet beperkt tot het sportieve vlak, waarop het dit seizoen maar matig toeven is. De bestuurlijke misère, vooral ontstaan vanwege het vertrek van technisch directeur Marc ‘Dickpickie’ Overmars, heeft diepe gaten geslagen in de enorme kraters die er toch al waren. Het is een wankele bouwval die alles in zich heeft om in een historische ruïne te ontaarden, en na het crematoriumpubliek uit Weesp, Abcoude en Muiden met de witte zakdoekjes begint nu ook de beruchte F-Side zich te roeren. Niet om het bedroevende niveau van het voetbal, nee: de harde kern maakt zich kwaad om de gestegen bierprijzen. Waarbij aangetekend dient te worden dat de kwalificatie ’bier’ hier wellicht niet geheel de lading dekt, gelet op de merknaam Heineken, waarvan nog steeds het hardnekkige gerucht niet officieel ontzenuwd is dat de naamgever de eerste productie van de dag placht aan te lengen met een patente straal ochtendurine uit eigen voorraad, wat voor oudgedienden een reden is om in ieder geval voor de middag vooral geen ‘fluitje’ te bestellen.

De bekers bier zijn gemiddeld met 50 eurocent in prijs omhoog gegaan en dat wekt de woede van de heren hooligans. Ook heeft de F-Side geen goed woord over voor de 25 eurocent die nu voor een kartonnen draagtray betaald moet worden. ‘Eerst betaal je een fortuin aan drank, om vervolgens ook nog voor een stukje karton te betalen? We zouden compleet gestoord zijn als we hiermee akkoord gaan. Zelfs een drankje in het centrum van Amsterdam is nog goedkoper.’ Dat laatste lijkt me sterk overdreven, hoewel ik de proef op de som in de hel van toeristenhorror, drugsplagen en vrijgezellenterreur die 020 heet niemand zal aanraden. Het probleem is duidelijk: Ajax jaagt zijn fans niet alleen met beroerd voetbal de tent uit. (Over ‘beroerd voetbal’ gesproken: FC Twente incasseerde zaterdagavond het verdiende loon van de misplaatste angst. Het liet een unieke kans liggen om de Amsterdammertjes op hun eigen terrein omver te kegelen. Met name de invalbeurt van Daan Rots sprak wat dit betreft boekdelen: hij zocht niet één keer het rechtstreekse duel op met zijn directe tegenstander Calvin Dassey, nota bene de enige profvoetballer ter wereld die ondanks een transferwaarde van 26 miljoen euro niet kan voetballen.)

Enfin, over een paar weken komt Ajax naar de Beugel Bunker voor de beker. Ik zou onze Amsterdamse gasten willen adviseren om als ze enigszins kunnen een paar uur eerder deze kant (‘Hieropan!’) op te gaan. Je kunt hier namelijk ongestoord genieten van een mooi glas bier op een gezellig terras. Als je denkt dat je Duits hoort praten: dat zijn wij, niets van aantrekk’n. En in onze Beugel Bunker betaal je weliswaar ook de hoofdprijs, maar je krijgt dan wél Grolsch, zeg maar het Feyenoord onder de bieren. Geen woorden, maar daden. In de Kuip mogen jullie het zondag niet zingen, maar bij ons kan het. Niets is sterker dan dat ene woord. Welkom in Enschede. En het kartonnetje krijg je er gratis bij.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.