Handjes

We hebben dus een vrouw als Minister van Justitie. Is dat erg? Nee hoor, beroerder dan haar voorgangers kan ze niet zijn. Ivo van Opstelten was een levensechte reïncarnatie van Burgemeester Dickerdack, Ard van der Scheur kwam rechtstreeks uit de sociëteit van Minerva en Ferdinand Grapperhaus beschouwde het departement als zijn particuliere speeltuin. Gedrieën stonden ze onder hun ambtenaren bekend als The Good, The Bad & The Ugly. Tussendoor hadden we nog even Stef Blok, het duizenddingendoekje van Mark Rutte, tegenwoordig belast met de confiscatie van verdachte Russische bezittingen. Ik geloof dat hij op één sloep in een Amsterdamse dwarsgracht beslag heeft laten leggen, maar dat bleek later de lekke woonboot van een uitgeprocedeerde asielzoeker te zijn. En, over bijnamen gesproken: Sander Dekker ging op het Ministerie van Rechtsbescherming door het leven als ‘De Stagiair’. Kortom, echt heel veel soeps is het niet wat we de laatste jaren aan juridische bijgoochems langs hebben zien komen.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius past perfect in dat beeld. Haar verrassende benoeming deed menig wenkbrauw fronsen, met een vlinderlichte opleiding op een sociaal-culturele moedermavo, zonder enig raakvlak met justitie en na een politieke stoelendans met SP, GroenLinks en PvdA. Namens de VVD mag zij nu democratisch gekozen partijen ongestraft wegzetten als ‘onwelriekende reuzel’ en enthousiast roepen dat vuurwerk ‘een mooie traditie’ is als we ‘ons gezond verstand’ maar gebruiken. Met deze levensbedreigende paradox heeft zij zich opgeworpen als sloopkogel voor hooligans en talisman voor pyromanen die ze aldus voorziet van een ideologische molotovcocktail, kennelijk gestoeld op het liberale principe van ‘Oog om oog, hand om hand’. Zij mag aldus mede verantwoordelijk worden gehouden voor de humanitaire, financiële en ecologische ramp die zich tijdens Oud&Nieuw over dit land uitrolde.

En voor de mensen die de hel op straat niet opzochten, was het tv-aanbod van de jaarwisseling een duivels keuzemenu tussen a) de Snollebollekes op NPO3, b) de Snollebollekes op RTL5 en c) de Snollebollekes op SBS6. Nu begrijp ik waarom die gladjakker van een Kemps ons de hele tijd naar links en dan weer naar rechts wil sturen. We hebben Anouk, we hebben Miss Montreal, we hebben Frank Boeijen, we hebben Rowwen Hèze en we hebben Boudewijn de Groot, maar we krijgen de Snollebollekes. En als toetje Vieze Jack, een ijzingwekkende griezel die zijn onappetijtelijke artiestennaam alle eer aan doet, met obscene meezingers als Wiener Schnitzel (Eins Zwei Drei). Hoezo: ‘Mag ik die handjes zien?’ Dat zeg ik ook tegen mijn kleindochter van nog geen twee als ik haar de jas aandoe. Het maakt de verwarring alleen maar groter: een tochtige Barbiepop vraagt of we ‘ons gezond verstand’ willen gebruiken, maar door de media worden we beschouwd én behandeld als minder dan tweejarigen, waardoor veel handjes kansloos eindigen bij de gevonden voorwerpen op de Spoedeisende Hulp.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.