Op1

Op 3 april 2021, niet geheel toevallig de zaterdag voor Pasen, gaf Gert-Jan Segers te kennen niet meer verder te willen met Mark Rutte nadat bekend was geworden dat de premier de Tweede Kamer keihard had voorgelogen over zijn rol in de kwestie-Omtzigt (‘functie elders’). De politiek leider van de GristenUnie speelde zijn rol als Judas met verve en zijn pastorale boodschap was duidelijk: voorwaar ik zeg u, geen deelname van ons aan een nieuw kabinet met deze farizeeër in ‘s rijks tempel. Nog geen twee weken later was Den Haag getuige van de snelste come-back sinds de wonderbaarlijke wederopstanding van Lazarus, maar nu moeten de montere grefo’s verder zonder hun eigen Bonifatius als Gods makelaar in zwartkijken, zondagsrust en zwaveldamp. Het zal wennen worden voor de mannenbroeders van Pleegzuster Bloedwijn Carola Schouten, die van Frau Antje voor de boeren transmitteerde naar Moeder Teresa voor de armen. Wonderen bestaan, zo ziet u maar weer. En er kraaide geen haan naar.

De vraag is echter of de rest van Nederland hem zal missen, met dat glutenvrije mueslihoofd en het aflaatlibido van een poldermissionaris waarmee hij volwassen mensen het recht meende te mogen ontzeggen op vrijzinnige zelfbeschikking over ketterse zaken zoals daar zijn leven, dood en welbevinden, maar wel actieve euthanasie op zijn eigen carrière mag plegen. Bij ons thuis heet dat gewoon kiezersbedrog, maar kennelijk was de schaal met verboden vruchten na al die doorgeslikte meloenen nog niet geheel leeg. Vlak voor zijn voortijdige vaandelvlucht had hij overigens nog wel een rol gespeeld in een relletje rond Op1. In de talkshow van de NPO kapittelde hij Natasja Gibbs, het doosje van dienst, nadat ze Israël qua tirannieke schurkenstaat had ingeschaald op het niveau van Iran. Als ze dit namens Ongehoord Nederland had gezegd, was er ongetwijfeld een nieuwe boete en misschien zelfs wel een heuse schorsing uitgerold, maar bij de NPO gelden kwaadaardige domheid, selectieve gemakzucht en comfortabele desinteresse kennelijk als serieus te nemen aanbevelingen in de selectieprocedure voor de besteding van publieke middelen (lees: onze, uw en mijn centen). Natasja Gibbs is nog te dom om het Eurovisie Songfestival voor ons te winnen en daarmee staat ze model voor de kwaliteit van Op1, dat inderdaad van een bedroevend kaliber is: bevooroordeeld, voorspelbaar, slaapverwekkend, talentloos en lamlendig.

Jort Kelder zit erbij alsof hij met René van der Gijp over de linksback van Top Oss moet praten en lijkt nog net niet voortdurend op z’n Rolex te gluren of het al bijna afgelopen is. Enige positieve uitzondering is Sven Kockelmann, die als erkend klepkanon en solide dossierhamster op eenzame hoogte boven al zijn collega’s functioneert. Ja, ook boven Tijs van den Brink, voor wie het gevaar uit onverdachte hoek dreigt te komen nu de geruchten steeds hardnekkiger worden dat de EO-coryfee, die voortdurend kijkt alsof hij vreest te worden overvallen door een bijbelse plaag in de vorm van een acute broekhoest, binnenkort zal worden geconfronteerd met helse wraak voor zijn programma ‘Adieu God’. Ingewijde kringen fluisteren namelijk dat God vergevorderd is met Zijn plannen voor een serie ‘Adieu Tijs’, inclusief het dwingende advies om Dokkum voorlopig te mijden.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.