Gevallen

Eigenlijk had ik het vandaag met u over Sjinkie Knegt willen hebben, de man van – wat mij betreft – een van de mooiste uitspraken over sportmissers. ‘We vallen met z’n allen’ zei hij nadat zijn shorttrackploeg in de achtervolging door een vroege valpartij was uitgeschakeld terwijl hij nota bene zelf nog niet eens aan de beurt was geweest. Pas geleden werd namelijk bekend dat hij intussen wél is gevallen, maar nu voor de onmiskenbare charmes van een opzienbarend fotomodel met zo te zien opwindende rondetijden. Sindsdien zijn zijn prestaties op de ijsvloer tot ver onder het nulpunt gezonken en ik had heel graag met u een potje willen filosoferen over oorzaak en gevolg van deze vurig brandende kwestie, maar de keiharde actualiteit vereist dat we het over Ajax moeten hebben, wat ik met de nodige tegenzin accepteer als zijnde onvermijdelijk. Zo dachten ze er bij Het Parool kennelijk ook over, want daar lieten ze zaterdag een aantal ‘deskundigen’ aan het woord over het het ontslag van Alfred Schreuder, die donderdag het veld moest ruimen nadat de witte zakdoekjes van de vijfde colonne hun vernietigende werk hadden gedaan.

Toen ze onder de noemer ‘Ajaxprominenten reageren op ontslag’ iedereen wel zo’n beetje gehad hadden, kwam als laatste Frank van der Lende aan het woord. Ik hoor u zeggen: Frank van der wie? Frank van der Lende is een discjockey bij Radio Veronica, die op 16-jarige leeftijd debuteerde bij de lokale omroep van Uithoorn met titel: ‘Een Uurtje Ellende met Frank van der Lende’. We hebben hier dus te maken met een ervaringsdeskundige op het gebied van rampspoed in combinatie met zelfkennis, een in Nederland unieke mix van eigenschappen en als zodanig bij uitstek geschikt om als ‘Ajaxprominent’ een oordeel over het bedrijfsongeval in de Johan Cruyff Arena te vellen. Zijn conclusie was dan ook helder: ‘Het is best een prima trainer, maar in deze tijd heb je iemand nodig met charisma. En Schreuder heeft de uitstraling van een peer.’ Dat wordt dan gezegd door iemand die er zelf uit ziet als een ontplofte kokosnoot uit de Eetbare Tuin van Artis. Het is alsof je darter Michael van Gerwen zijn collega Rob Cross een ‘engnek’ hoort noemen. Dan denk je toch ook: ja maar, wacht eens even, wie is hier begonnen?

Tja, je bent ‘Ajaxprominent’ of je bent het niet. En toen moest Frits Barend nog komen. Nee, voor de scherpe analyse moesten we weer eens bij De Volkskrant zijn, waarin Willem Vissers een hele pagina de ruimte kreeg om de chaos en het verval te beschrijven. Hij eindigt met een tafereel op het vip-dek van de Marco Bakker-garage en het harde oordeel van Dusan Tadic: ‘Het voelt vreselijk dat we hem hebben laten vallen’ (waarmee hij overigens, voor alle duidelijkheid, niet Sjinkie Knegt bedoelde). Tot zover nog niet zoveel aan de hand, maar let op: ‘Dan start zijn chauffeur de motor.’ Herhaal deze zin en u weet het definitief: dat komt niet meer goed daar. Het past bovendien wel bij het besef van de nieuwe interim Johnny Heitinga. Die beloofde immers ooit, na zijn ontslag bij Everton, het zuiniger aan te zullen doen en niet meer met een private jet op vakantie te gaan. Ze zijn ook zo gewóón gebleven, hè, daar in 020.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.