Kunstheup

Toen ik vijftig jaar werd, in 2004, kon ik daar de humor wel van inzien. Parijs was nog ver, om maar eens een bekende sportklassieker te gebruiken. Vorige maand, toen ik de negenenzestig aantikte, was Parijs ineens een stuk dichterbij en onze lieve kleindochter moest nog twee worden. Gelukkig is er veel afleiding en altijd wel een onderwerp om je tanden in te zetten, zoals de mensen die jouw leeftijd als criterium misbruiken om smerige politiek te bedrijven. Neem nou Corinne Ellemeet, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks. Zij is van adel, mag zich dus jonkvrouwe noemen, maar sommige van haar standpunten zijn verre van nobel, integendeel zelfs. Zo heeft ze, om te bezuinigen op de zorg, er onlangs voor gepleit dat 70-plussers geen peperdure medicijnen, hartklep, kunstheup of kostenverslindende kankerbehandeling meer aangeboden krijgen.

Dus als het aan haar ligt, dan heb ik nog minimaal een jaar om hart-, heup- of kankerklachten te krijgen, als ik de maatschappij tenminste nog even lekker op kosten wil jagen. Daarna mag ik van haar gratis kreperen. En dat wordt dan beweerd door de mevrouw die op de website van GroenLinks de volgende hagiografie over haar laat noteren: ‘Corinne is ervan overtuigd dat de huidige neoliberale samenleving mensen buitensluit en tegen elkaar opzet. Onze maatschappij, dat zijn wij samen. Populisme en polarisatie gaan ons land niet verder helpen. Het moet anders. Corinne wil een nieuwe toon en koers zetten: de mensen weer centraal stellen in de zorg en de verkapte lastenverzwaring voor kwetsbaren terugdringen. Ook wil zij werk maken van het voorkomen van ziekte en daarmee de kloof tussen kansrijken en kansarmen verkleinen.’

Moeder Teresa, Florence Nightingale, Pleegzuster Bloedwijn? Nee, Fraulein von Ellemeet, patrones der kansarmen, schutsvrouwe der kwetsbaren, volksvedette tegen populisme en polarisatie. Verder staat er in haar cv-tje dat ze van de zee en van dansen houdt, met haar kinderen graag Mastermind en Cluedo speelt en op Google vaak zoekt naar ‘Michelle Obama fashion’. Ik heb niet kunnen vinden of Buchenwald haar favoriete vakantiebestemming is, en The Boys Of Brazil haar lievelingsfilm, maar dat het een buitengewoon vals loeder is moet u maar eens aan Zihni Özdil vragen. Dit inmiddels ex-Kamerlid van GroenLinks dacht dat hij in een privacygevoelig gesprek op haar functie als vertrouwenspersoon kon rekenen, maar werd ijskoud door haar verraden aan Jesse Klaver, die hem vervolgens uit de fractie kegelde. Dus weet u wat ik nou hoop? Het is heel gluiperig, maar dat is zij ook en het moet even. Dat ze serieus last krijgt van haar heup, en dat ze dan in het ziekenhuis zeggen: ‘Nee, mevrouw, voor een kunstheup bent u veel te jong, u bent nog geen vijftig, komt u maar terug als u negenenzestig bent en probeer het eens met een bezemsteel.’ En trouwens, moet ik nog zeggen dat u, ongeacht uw leeftijd en uw gezondheid, vooral niet op GroenLinks moet gaan stemmen? En zéker niet op Corinne Ellemeet?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.