Viespeuk

Ja hoor, en weer wordt er iemand met de dood bedreigd. Deze keer is het Pim Lammers, een schrijver die het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023 zou maken. Iets met een eerder verhaal van hem, over een delicate relatie tussen volwassenen en minderjarigen, heeft hem de das omgedaan. Een van de aanklagers was ‘zangeres’ Monique Smit, die ‘Pim, je bent een viespeuk’ twitterde, waarna het hele koor van digitale helden en analfabete ridders los ging in het open riool van bagger, kots en shit, onder de bezielende leiding van Wybren van Haga, Schorum-Gauleiter voor de Holland Jugend, cultureel barbaar in driedelig grijs. Ze hebben de pedo-klok horen luiden, maar weten niet eens dat er geen filie-klepel hangt. Nu had ik eerlijk gezegd nog nooit van Pim Lammers gehoord, maar de Stichting CPNB staat bekend als een serieuze organisatie die niet over één nacht ijs gaat, hoewel er over smaak en thema natuurlijk altijd valt te twisten.

Daartegenover staat dat ik ook geen idee had wie Monique Smit is en na haar gegoogled te hebben had dat misschien beter zo kunnen blijven. Ik heb namelijk de tekst van haar lied ‘Jij bent zeg maar’ gelezen (zie onder) en zomaar het idee dat dit ene nummer de Nederlandse taal én de tere kinderziel oneindig veel méér kwaad doet dan honderd gedichten van Pim Lammers. Ja, het is zonde van de ruimte, maar dit is een noodgeval, met mijn welgemeende excuses voor het belabberde niveau. (Ik had natuurlijk ook heel stoer kunnen verzinnen dat ik Chat-GPT had ingeschakeld met de prompts ‘Monique’, ‘blond’, ‘niet al te nozel’, ‘inteelt’ en ‘Volendam’, en dit als content had gekregen.) Nou ja, oordeelt u zelf:

En een beetje onverwachts
Maar toch nog even samen
Heel dicht bij elkaar, heel de zomer lang
Nu zeg ik je gedag en lach door al m’n tranen
Jij hebt de liefste lach, waar ik zo naar verlang
Ik draag je bij me, als een tatoe op m’n hart
Ik mis je armen om me heen, ik wil nooit meer apart
Want jij bent zeg maar echt mijn ding
En dat je voor me ging, dat maakte jou onweerstaanbaar
Ohw nog eens zo lekker ding, geef mij de tinteling
Ik noemde lieveling, jij bent zeg maar echt mijn
Jij bent zeg maar echt mijn ding
Je stuurt me een sms, van kon ik maar bij jou zijn
Ik stuur kusjes terug en weet dat ik je mis

Mijn advies aan @moniquesmit: Je kunt niet schrijven, je bent niet mijn ding, zingen kun je zeg maar ook niet. En, vooral: laat Pim Lammers met rust!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.