Afdruiper

Christianne van der Wal zal niet de parlementaire geschiedenis ingaan als één van de sterkste ministers die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zowel haar benoeming (een kwalijk staaltje van arbitrair nepotisme vanwege haar voorzitterschap van de VVD) als haar optreden (een miserabele cyclus van fröbelmatig prutswerk in combinatie met rampzalig communiceren) is een flagrante belediging voor de kiezer die de politiek serieus wenst te nemen. Ze paart het charisma van een snibbige schooljuf aan de uitstraling van een vogelverschrikker met hooikoorts. Gratis tip voor Johan Remkes: zet haar achter een spreekgestoelte in een weiland of op een akker en alle stikstof slaat spontaan dood. Ze is in haar stuitende stupiditeit de natte droom voor gehaaide procedurepiranha’s als Johan Vollebroek. En toch verdient ze, bij al haar feitelijke onkunde en maatschappelijke onbenulligheid, ons aller mededogen na de schandelijke aanval op haar door Wybren van Haga van de gelijknamige pantserdivisie in de Tweede Kamer. Deze vertegenwoordiger in duistere denkbeelden en troebele theorieën maakte haar persoonlijk schuldig aan, dan wel indirect verantwoordelijk voor het recente aantal zelfmoorden onder boeren.

Op zo’n moment weet je weer waarom Winston Churchill niet meer dan ‘two cheers’ (twee hoeraatjes) wilde voor de democratie. Natuurlijk mag ook een notoire nitwit in driedelig grijs zeggen wat hij wil, maar het onvervreemdbare recht op de vrijheid van meningsuiting moeten we absoluut niet verwarren met de gratuite mogelijkheid om zelfbedachte statistieken als de absolute waarheid te verpatsen. Er zullen ongetwijfeld boeren zijn die het bestaan niet meer zien zitten, net zoals er ook leraren, musici, militairen en wielrenners zijn die zich om wat voor reden dan ook van het leven beroven. Dat is treurig en voor de nabestaanden heel verdrietig, maar dubieuze beweringen mogen niet als valide valuta door politieke valsemunters, laat staan als wettig ruilmiddel in de eenzijdige uitwisseling van bedenkelijke motieven misbruikt worden.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze terlenka cancelcowboy zich van oneigenlijke argumentatie bedient. Als eigenaar van de BV Sjopperdepop, met een vastgoedportefeuille van meer dan honderd huizen, overtrad hij zo vaak de wet dat het zelfs de integriteitscommissie van de VVD te gortig werd. In de onzalige discussie omtrent de zogenaamd pedofiele werken van Pim Lammers (wiens uitgaven overigens een recordverkoop bereikten, hulde!) probeerde hij zijn hulpbehoevende doelgroep op te poken met de insinuatie dat de jeugddichter zich ook ‘in zijn boeken voor volwassenen’ aan hetzelfde euvel schuldig zou hebben gemaakt – terwijl Lammers in werkelijkheid niet één boek voor volwassenen heeft geschreven! Zijn verweer op de door hem gestarte afzeikcampagne is al even zielepotig en huichelachtig: ‘Het doet mij werkelijk pijn als die schrijver niet meer over straat kan. Maar als hij een vent was geweest, had hij gezegd: bekijk het maar, ik blijf gewoon staan. Ik word zelf ook bedreigd hè. Ik mag ook niks over corona zeggen, maar doe het wel. Ik steek mijn kop ook boven het maaiveld uit.’ Het is de bekende sluiproute van de omgekeerde bewijslast, de jij-bak met een u-bocht, ongeloofwaardig en kwaadaardig bovendien. Een schrale troost is het filmpje waarop te zien is hoe de louche krottenkoning in de Tweede Kamer bedremmeld leeglekt: hij begon met een harde plasser, maar na zijn loze beschuldiging gedruppeld te hebben eindigde hij als een afdruiprek van de Action. Veel meer is hij ook niet waard.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.