Astronaut

André Kuipers is een van mijn helden. Niet dat ik vroeger astronaut wilde worden, integendeel. Mijn jongensdroom was een plek op het middenveld van FC Twente, in een gelukzalige cadans tussen Kick van der Vall en Arnold Mühren, maar ja, daar stond Frans Thijssen al, de tovenaarsleerling van Wiel Coerver in diens missie van kappen en draaien. Het aanvoerderschap van EHV Jongens A1 bleek voor mij op sportief gebied het hoogst haalbare en daarna moest ik genoegen nemen met een plek op de eeuwige bijvelden. Met des te meer gepaste bescheidenheid maak ik een diepe buiging voor de man, die zich na Wubbo Ockels de tweede Nederlandse ruimtevaarder mag noemen. Dat ik niet de enige ben die hem buitengewoon waardeert, blijkt wel uit het feit dat hij in 2013 samen met Anky van Grunsven, Robbert Dijkgraaf en Peter van Uhm werd uitgenodigd om koninklijk heraut bij de inhuldiging van Willem-Alexander te mogen zijn. Verder herinner ik me nog heel goed de weinig zachte landing waarmee hij in 2004 op een steppe in Kazachstan terugkeerde van een heelalmissie met een Sojoez-raket. En nu tracteert hij ons wekelijks op een rondje schitterende televisie van letterlijk buitenaardse allure: ‘Ruimteschip Aarde’, waarin hij ons wil laten zien ‘dat hij terug op aarde kwam met een magisch gevoel van hoe nietig we zijn’. (KRO-NCRV, NPO Start.) Van harte aanbevolen!

Astronauten

Waarom ik achteraf toch maar blij ben dat ik geen astronaut geworden? Onthou dat ik hoogtevrees heb en last heb van claustrofobie, en kijk dan even naar deze foto. Je zult er maar zitten, met z’n drieën in zo’n veel te krappe cabine en zo’n veel te strakke verpakking. Eén van deze drie astronauten is de Amerikaan Mark Vande Hei, die met twee Russische collega’s in 2021 begon aan een ruimteverblijf in het International Space Station, waar ze 355 dagen doorbrachten en een wereldrecord vestigden. Toen ze terugkwamen, op 30 maart 2022, was Rusland in oorlog met Oekraïne en liep de Amerikaan korte tijd serieus gevaar dat hij in het heelal zou worden achtergelaten. Uiteindelijk kwam alles, en ook hij, op zijn pootjes terecht, maar alleen het idee al zou me als aspirant-ruimtevaarder nachtmerries bezorgen. Achteraf is het dus maar beter dat ik hoogtevrees én claustrofobie heb, en dat met FC Twente was ook niet zo’n goed idee. Maar die serie van André Kuipers is geweldig. Kijken!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.