Bertje

Het bestuur van AZ heeft in een knalharde brief aan de KNVB zijn ongenoegen geuit over de partijdigheid van de voetbalbestuurders in het voordeel van Ajax, Feyenoord en PSV. Het gaat vooral om de voortijdige afwikkeling van het coronaseizoen 2019/2020, toen Ajax en AZ met een gelijk aantal punten bovenaan stonden en Ajax tot kampioen werd uitgeroepen. Andere discutabele beslissingen waren dat Feyenoord en Utrecht hun bekerfinale niet mochten spelen, maar dat Feyenoord wel en Utrecht niet voor Europees voetbal werd ingeschreven, en dat Cambuur en De Graafschap, allebei ruim op kop in de Keuken Kampioen Divisie, niet naar de Eredivisie mochten promoveren. Daarnaast is AZ boos over de rol van Jan Albers, de voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de KNVB, inzake de eventuele oprichting van een NL League, terwijl bondspraeses Just Spee nooit is teruggekomen op een beloofde financiële compensatie voor de benadeelde clubs. AZ eist een onafhankelijk onderzoek en als de bond dit weigert dan dreigen de Alkmaarders zelfs met een gang naar de rechter.

Gelet op het landelijke sentiment bij de gemiddelde voetballiefhebber, die het meer dan zat is dat vooral Ajax bij de bond kennelijk geen kwaad kan doen (Taylor in Oranje), staat AZ hierin niet alleen. En ik wens ze weliswaar veel succes, maar vrees toch het ergste. Jan Albers komt namelijk uit het hockey en dat is in dit verband niet echt een aanbeveling. Als immers ergens de hanteerbare term ‘achterkamertjespolitiek’ van kracht is, dan is het wel in dit VVD-bolwerk van elitaire behoudzucht, orthodox nepotisme en archaïsche tradities. Het is de klassieke hiërarchie van de ons-kent-ons-subcultuur en er is altijd wel een gehaaide advocaat bijdehand genoeg om zijn vrindjes in het old-boys-reservaat van Minerva, Oud-Zuid en Rotary uit de shit te pleiten. En Just Spee? Ach gut, Just Spee. Dat is een potsierlijke paljas, die het veel te druk heeft met zich amechtig inlikken bij FIFA-capo Infantino, die hij Gianni mag noemen. AZ zal ‘m niet meer jeuken dan een lastige bedwants.

Nee, dat gaat ‘m niet worden. FC Twente had ook ooit een grote vijand binnen de KNVB. Bert van Oostveen, kennen we ‘m nog? Bertje met de grote broek aan, gedoopt in wijwater, zwavelzuur en azijn, meurend als de buikwind van een bunzing met broekhoest, een grote denker in de beste tradities van Dave Roelvink en Jandino Asporaat. Natuurlijk was er aan het Colosseum van alles mis met de boekhouding, dat kon iedereen zien, maar Bertje maakte het als zogenaamd neutrale bobo misschien nog wel wat bonter met zijn onomwonden FC Twente-haat die hij kwijlend loosde vanonder de lekkende druppels aan zijn druipneus. Ik heb een paar van zijn hotseknotsbegonia-uitspraken bewaard: ‘Het lijk ligt niet alleen al voor de kist, de begrafenis is al besteld’. ‘Ik denk dat je Houdini en Hans Klok tegelijkertijd nodig hebt om hier uit te komen’. ‘Ik acht de kans klein dat FC Twente volgend jaar betaald voetbal speelt’. Dat was in 2016 en we weten allemaal hoe het afgelopen is: als Ajax met 2-0 achterkomt stroomt de Arena leeg, maar toen FC Twente degradeerde raakten alle seizoenkaarten voor de Beugel Bunker uitverkocht, en dat zijn ze nog steeds. Deze club gaat nooit verloren, met of zonder de KNVB. En wie maakte Danny Blind bondscoach van Oranje (geen EK 2016, geen WK 2018, gezakt naar de 32ste plaats)? Bertje bedankt!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.