Klöppingsch

Op1 had donderdag Alexander Klöpping te gast. Voor degenen die hem niet kennen: Alexander Klöpping speelt een IT-nerd vermomd als Alexander Klöpping die vooral graag luistert naar Alexander Klöpping, met een deftig verhaal over IT, een Gooische ‘rrrrjjj’ van hier tot Silicon Valley en veel Engels jargon, het zogenaamde Klöppingsch (zie ook: parmantige wartaal). Hij was met Sywert van Lienden kind aan huis bij ‘Matthijs’ – need I say more? Eigenlijk vind ik het zonde van de ruimte, maar de advertentie die ik hieronder laat zien is wat mij betreft een goed voorbeeld van Klöppingsch. Dustin is een IT-bedrijf met vestigingen in Nederland, België en Scandinavië. Deze halve pagina in De Volkskrant zal zo’n tienduizend euro hebben gekost en dat lijkt me weggegooid geld, en dat niet alleen in de traditie van de aloude reclamewijsheid die zeker weet dat je de helft van je budget so wie so kwijt bent, al weet je nooit helemaal zeker welke helft. Wat bezielt de mensen bij Dustin om zo’n warrig lulverhaal ook nog eens in het Klöppingsch op te dissen?

Dustin

Als we onze Unilever-premier met zijn Luzac-bargoens als maatstaf nemen, dan is er in onze kennis van andere talen weinig verbeterd sinds de dagen van Pieter Gerbrandy, onze minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Die begroette Winston Churchill bij hun kennismaking in Londen met een joviaal ‘Goodbye Mr. Churchill!’ waarop de Engelse staatsman reageerde met ‘Already?’ (Later zou hij deze ontmoeting in zijn memoires optekenen als ‘the shortest meeting I ever had.’) Op de website van Vandaag Inside is het hilarische filmpje te zien van Ruud Sondag, de nieuwe topman van Schiphol die in onvervalst Klöppingsch zijn personeel toespreekt. Het lijkt vooral veel op Michiel Romeyn van Jiskefet die een directeur van Schiphol nadoet. Op de radio hoorde ik een spotje van ‘Iewai’ waarbij ik heel lang moest nadenken voordat ik op Ernst&Young uitkwam. En wat moeten we met ‘We all benefit’ van InShared? InShared? Nou vooruit dan, nog eentje samen delen. Churchill en Gerbrandy lopen samen door een park, zegt Churchill ‘Spring is in the air’ waarop Gerbrandy verbaasd antwoordt ‘Why should I?’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.