KNVB = NSB

Op 27 november van het vorige jaar, toen het WK voetbal in Qatar nog volop gaande was, wist KNVB-bestuurder Gijs de Jong het heel erg zeker: ‘Geen WK in Saoedi-Arabië als er niets verandert.’ Intussen zijn we nauwelijks drie maanden verder en heeft onze nationale voetbalbond zijn ware gezicht laten zien: Gauleiter Just Spee staat vrolijk lachend op de foto naast FIFA-Führer Gianni Infantino. Spee, in het dagelijks leven CEO bij Endemol, heeft naar eigen zeggen tijdens het WK regelmatig in de clinch gelegen met de hoogste voetbalbaas, maar stelde een bestand voor (‘Kijk Gianni, er wordt nu gevoetbald, we kunnen niet bezig blijven’) om er na het toernooi op terug te komen. Ach gut, meneer mag Gianni zeggen. Even voor uw beeldvorming: neemt u van mij maar aan dat die Infantilo geen idee had wie hij in Qatar tegenover zich had. Signore Spee? Chi è quello? Olandesi? Ah, van die maniak als bondscoach? Maar vergis u niet: you don’t fuck with Just Spee, en wanneer je hersenloze bagger als Big Brother, Marble Mania, Hlf8 en Avastars gewend bent, dan is de FIFA natuurlijk een eitje. Of toch niet.

Het is allemaal te walgelijk voor woorden. De voorzitter van onze KNVB gaat stemmen voor de herverkiezing van de man, die de enige kandidaat is en na zijn slaafse toewijding aan Vladimir Poetin nu ook dikke mik is met Bin Salman, de bloeddorstige despoot die in Saoedi-Arabië aan het hoofd staat van een middeleeuws schrikbewind, waar de meedogenloze ayatollah’s van Iran nog een puntje aan kunnen zuigen, met ophanging, onthoofding, steniging, foltering en vierendeling als core business. (Dezelfde Bin Salman overigens, die ons koningshuis via zijn staatsoliebedrijf Saudi Aramco met ruim 140 duizend euro sponsorde als bijdrage aan het huwelijkscadeau voor Willem-Alexander en Máxima. Oranje boven!)

En ondertussen zal de rekkelijke marionet van de Arabieren met een Noord-Koreaanse meerderheid herkozen worden tot capo di tutti capi van de wereldvoetbalmaffia, met goedvinden en medeweten van de KNVB onder de scheiterige leiding van Just Spee, burgemeester in oorlogstijd. Het tandeloze motto in zijn kreupele kruistocht luidt: ‘Passie hoort op het veld thuis, niet in de bestuurskamer.’ Tuurlijk. Dus daarom kan hij zich ook wel vinden in Saoedi-Arabië als gastland voor een WK vrouwenvoetbal, alsof je een congres voor atheïsten organiseert in Nunspeet. ‘Ik sta niet te springen, maar het is een keuze van de FIFA.’ Nee, meneer Spee, dat is geen keuze van de FIFA, dat is een keuze van u en al die andere lafhartige lamzakken die zich door die oliespuiters voor hun kameel hebben laten spannen. Misschien houdt u er zelfs wel een leuke Rolex aan over, u zult niet de eerste zijn, en ook niet de laatste. Ga u schamen, en leg uw functie neer. Of haal de K van de KNVB af en vervang de V door een S. Dan staat er in welke byzantijnse kruipruimte u wenst te verkeren door alle weldenkende voetballers te beledigen met uw schandelijke landverraad. Hou zee!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.