Nachtwacht

Een groep van tien jongeren heeft afgelopen zondagmiddag een klimaatactie gevoerd bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Met een spandoek werd opgeroepen om te stoppen met sponsoring door ‘fossiele bedrijven’ als KLM en ING. Ouders en grootouders van de actievoerders waren aanwezig bij het protest en speciaal tot hen zou ik enkele woorden willen richten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zij zouden zich kapot moeten schamen, niet alleen voor hun kinderen en kleinkinderen, maar vooral ook voor zichzelf. Juist zij hadden immers beter moeten weten en hun nakomelingen daarom moeten behoeden om zich te lenen voor het zinloze idee achter dit bespottelijke protest. Even afgezien van de vraagtekens, die gezet kunnen worden bij de invloed van de fossiele industrie op de ontwikkeling van het milieu dan wel klimaat, waarbij ik voorstel om het antwoord hierop over te laten aan wetenschappers die daarvoor hebben doorgeleerd: KLM en ING zijn slechts twee van de bedrijven, die het Rijksmuseum financieel ondersteunen in de noodzakelijke instandhouding van respect voor de kunst en de cultuur, die door kortzichtige bewindslieden van vooral de VVD al meer dan genoeg te lijden hebben gehad.

Laten we eens kijken welke bedrijven zich nog meer aan het Rijksmuseum gelieerd hebben. Bij iedereen bekend, behalve dus KLM en ING, zijn Philips, VriendenLoterij, KPN, Airbnb, Heineken, Akzo Nobel, Rituals, Dell Technologies, Douwe Egberts, Volker Wessels, Pon. Misschien wat minder tot de verbeelding sprekend zijn Baker Mckenzie (advocaten), Bloomberg (betaal-tv), Eerde (internationale school), JC Decaux (buitenreclame), Thieme Meulenhoff (uitgevers), Royal Talens (kleur- en schildergereedschappen). Nu kun je vinden dat Heineken niet te zuipen is (eens), en Douwe Egberts niet te pruimen (mwah), maar dat lijkt me geen reden om hinderlijk in het zicht van de Nachtwacht te gaan staan. Daar is dat schilderij namelijk net even te mooi en te indrukwekkend voor.

Er is geen schade aangericht, zo liet men weten. Nee, dat moest er nog eens bijkomen. Alsof dat een verdienste is. Weet u, beste ouders en grootouders, waar u uw kinderen en kleinkinderen naar toe had moeten sturen? Naar de hoofdkantoren van de Shell (Oostduinlaan 2, Den Haag) en de NAM (Schepersmaat 2, Assen). Dáár zitten de echte boeven als het om de winning en exploitatie van fossiele brandstoffen gaat. Eerst roven ze je de hele bodem leeg, vervolgens laten ze je door gehaaide advocaten en ellenlange procedures keihard verrekken en als bonus hebben ze ook nog eens het gore lef om voor miljarden aan subsidies en schadevergoedingen aan te vragen – wat ze verdomme nog krijgen óók. Maar ik weet wel waarom ze daar niet zijn gaan staan: ze komen er niet in. Het Rijksmuseum is lekker makkelijk. Openbaar kunstbezit? Ja, en dus blijf je daar bij weg. Héél ver weg. Kunst is geen ruilmiddel voor makkelijke aannames. Al denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Als het aan die mafkees van Halbe Zijlstra had gelegen was de Nachtwacht van Rembrandt nu een placemat in de datsja van Poetin.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.