Ongelijk

Dat de wereld ongelijk verdeeld is, mag een open deur heten. Toch kan het geen kwaad om af en toe nog eens met de neus op die feiten gedrukt te worden. Het overkwam me in De Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin deze twee foto’s op de pagina’s naast elkaar stonden. Boven een beeld uit een advertentie van een reisbureau, onder de veelbelovende kop: ‘Beleef een onvergetelijke zomervakantie vanaf € 395,- p.p.’ We kunnen kiezen uit Rhodos, Fuerteventura en Kreta, drie idyllische oorden met faciliteiten die van alle gemakken zijn voorzien, en een matsprijsje inclusief vlucht en hotel. Daaronder een foto van angstig kijkende Syrische kinderen in de overblijfselen van wat eens hun huis was, met de boodschap: ‘Hulpverlening in Syrië hapert aan alle kanten’. Na de aardbeving zijn ze van de ene hel in de andere terechtgekomen, belazerd door zwendelende aannemers en in de steek gelaten door het criminele regime van Bashar al-Assad, marionet van Rusland, China en Iran, oorlogsmisdadiger tegen zijn eigen volk met gifgas, bommen en terreur.

Wie zou u denken dat dit was?

In diezelfde krant las ik een ingezonden brief over de ‘zorgbureaucratie’ in Nederland. Een lezer uit Maarssen beschreef hoe hij in Zuid-Afrika snel, efficiënt en vakkundig van zijn fysieke klachten was genezen. Voor de volledigheid vermeldde hij er nog wel bij dat ‘deze behandeling misschien niet voor iedereen in Zuid-Afrika toegankelijk is’. Misschien niet, nee. Even google’en op Wikipedia leerde me dat het hier om een witte (of moet ik blanke zeggen?) man gaat, die directeur van een woonzorgcomplex is geweest en vorig jaar met zijn vrouw een golfwedstrijd in Het Gooi heeft gewonnen. Voor dat soort mensen lopen ze in Zuid-Afrika als van ouds een stukje harder dan voor de oorspronkelijke bewoners, die door hun koloniale onderdrukkers al vele eeuwen vernederd, tegengewerkt en uitgebuit worden. Dan ga je inderdaad vanzelf denken dat met geld alles te koop is, ook een stem op die lachende memoryclown, marionet van de Shell en de NAM die de minder bedeelde inwoners van dit ‘gave land’ al dertien jaar voor de gek houdt.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.