Voorruit

ontwapenend

Morgen is het 15 maart en dan mogen we allemaal naar de stembus, daartoe verleid en verlokt door de slogans en posters van de politieke partijen. Het mooiste affiche aller tijden is natuurlijk in 1971 dat van de PSP, de Pacifistisch Socialistische Partij, die in 1990 opging in GroenLinks. De vrouw in kwestie wist destijds niet dat de foto hiervoor zou worden gebruikt, was het daar ook niet mee eens en werd afgekocht voor 1.250 gulden. Vandaag de dag zijn de liefhebbers van koeien aangewezen op de BBB, de BoerBurgerBeweging. Er is veel kritiek op hun posters met de tekst ‘Iedere dag BBBeter’ omdat deze stigmatiserend voor stotteraars zou zijn. Nu ben ik op dat gebied ervaringsdeskundige, met een respectabele staat van dienst. Erben Wennemars is bij mij vergeleken een armzalige krabbelaar, ik ga meer voor de lange afstanden en ik voel me in het geheel niet – positief noch negatief – aangesproken door de BBB-kreet, maar dat kan natuurlijk ook aan dat buitenboord boegbeeld van Caroline (Kèrrolain) liggen.

Ik vermaak me trouwens uitstekend met al die Haagse creativiteit. Neem nou die PvdA-campagne van jaren geleden: ‘Kies Kok’. Dat deed mij denken aan een aantekening op de kalender van een tandarts: de verstandskies van de heer Kok dient nodig getrokken te worden, dus: kies Kok. Daar stond ik dus mooi met mijn mond vol tanden, te lachen als een boer met…, nou ja, vult u zelf maar in. Of wat te denken van het CDA, van iets recentere datum: ‘En nu vooruit’. Ik heb heel lang gedacht dat Wopke Hoekstra de voorruit van z’n auto dringend gewassen wilde hebben, en nu voorruit. (Nu ik het zo lees had het natuurlijk ook net zo goed z’n voorhuid kunnen zijn, maar zelfs bij het CDA laten ze iemand niet zo voor lul staan.)

Nee, dan D66: ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’. Dat tweede geloof ik niet, met Kaag en Sjoerdsma aan het electorale front in de demagogische vuurlinie, en dat eerste past weliswaar uitstekend in het beeld van de huidige misdaadbestrijding, maar dat is dan weer meer een zaak voor onze Tante Sidonia en die is van de VVD, dus hoeft ze na drie doden onder haar bewind niet op te stappen. En toch wordt het pas echt sneu met de slogan van het CDA: ‘Minder ik, meer wij’. Op zich is daar nog niet zoveel mis mee, maar zeg het hardop en u hoort: ‘Minder Rik’ – terwijl een van de lijsttrekkers nota bene Rick heet: Rick Brink, u kent hem misschien nog als de Minister van Gehandicaptenzaken. Minder Rick, dat is pas echt een beperking. En nu wilt u van mij natuurlijk een stemadvies. Komt ie: kies een verstandige partij die het hemeltergende begrip ‘klimaatdoelstelling’ niet al te prominent in het programma heeft staan. Het klimaat, en ook het milieu, trekken zich al vele tienduizenden jaren doorgaans weinig tot niets aan van onze pietluttige doelstellinkjes. We kunnen er hooguit het nodige aan bijdragen, en dat moeten we zeker ook doen, maar het is gruwelijk aanmatigend om te denken dat we het zelf kunnen regelen. En nu fruit!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.