Bitterballen

Het is een stelling van mij dat het de core business van een sportsponsor is om na de wedstrijd met bitterballen rond te gaan en de voorzitter op de schouders te slaan. Zich bemoeien met het beleid of een bezoek aan de kleedkamer is uit den boze en zou contractueel verboden moeten worden. Frans van Seumeren, de sympathieke multimiljonair die FC Utrecht overeind houdt, maakte niet voor niets zijn excuses nadat hij zich onlangs, hoe begrijpelijk ook, na de zoveelste wanvertoning niet meer kon beheersen. Hij is niet de enige geldschieter die zijn plaats niet kent. Zo maakte ABN AMRO zich na de affaire-Overmars bij Ajax zorgen over het eigen image als clubsponsor. Aldus een beursgenoteerde multinational die akkoord ging met een schikkingsaanbod van 480 miljoen euro om vervolging te voorkomen vanwege jarenlang en structureel wangedrag qua witwassen en het financieren van terrorisme. Hoezo slechte PR? (Overigens: een van de boefjes die het OM op de korrel had, is Gerrit Zalm, u weet wel, die olijke VVD-flipperclown die ons schaterlachend de euro heeft aangenaaid.)

ABN AMRO wil nu dat de hockeyclubs die in de hoofdklasse spelen en door hen gesponsord worden, vanaf 2025 met gelijke begrotingen voor de mannen en de vrouwen gaan werken. Doen ze dat niet, dan is het einde verhaal voor de bank. Een van die zes clubs is Bloemendaal en daar zijn ze op z’n zachtst gezegd not amused over dit voornemen. Het bestuurslid tophockey laat weten dat de club ‘uiteraard’ voor gelijkheid is, maar dat er vooralsnog te weinig geld binnenkomt om de begroting van de vrouwen gelijk te trekken met die van de mannen. Even voor uw beeldvorming: de mannen van Bloemendaal wonnen maandag voor de derde keer in successie de Euro Hockey League, werden sinds 2000 tien keer landskampioen en zijn met zeven internationals de hofleverancier van Oranje. De vrouwen van Bloemendaal tellen buiten onze landsgrenzen niet mee, kunnen zich in de hoofdklasse uitsluitend handhaven omdat de rest nog veel minder voorstelt en leveren nul speelsters voor het nationale elftal. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit binnen nu en twee jaar gaat veranderen. En dus is de vraag: hoezo gelijke beloningen?

Misschien moeten de inwoners van Bloemendaal even hun financiële spierballen laten rollen. Ze bevolken samen de rijkste gemeente van Nederland met een gemiddeld vermogen van een kleine vier ton per huishouden. Ze wonen in de villawijk van Haarlem en Amsterdam, waar de huizen voor gemiddeld dik een miljoen van eigenaar wisselen. Ze hebben, kortom, de bank helemaal niet nodig voor zoiets onbenulligs als die armzalige aalmoes voor hun hockeyende dochters. Als een paar papa’s de koppen bij elkaar steken, hebben ze in no time ruim voldoende budget bij elkaar om een hockeyteam in de hoofdklasse te houden en dan kunnen de mama’s gewoon met de pinpas naar de PC Hooft, ja zelfs de twee Hummers hoeven niet weg van die leuke oprijlaan. Zo doen ze dat in Bloemendaal. Gewoon een beetje creatief boekhouden. Dan houden ze bij ABN AMRO voldoende geld over voor hun core business, waar ze goed in zijn en veel ervaring mee hebben: zwart geld van misdadigers witwassen en het financieren van terrorisme. En voor een portie bitterballen na de wedstrijd.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.