Bokito’s

De bekendste aap van Nederland, zilverruggorilla Bokito in het Rotterdamse Blijdorp, werd wereldnieuws toen hij op 18 mei 2007 een bezoekster meters lang meesleurde en haar ernstig verwondde. De vrouw was gewaarschuwd door de bewakers van de zoo, omdat ze het dier vier dagen per week stalkte en met intensief oogcontact tot waanzin dreef. Vorige week dinsdag overleed hij, niet geheel toevallig een dag voor de halve bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip, ook niet geheel toevallig op een steenworp afstand van de dierentuin. De wedstrijd leek namelijk veel op een ontmoeting tussen macho haantjes op het veld en opgefokte Bokito’s langs de lijn. Geen misverstand: de hersenloze idioot die met een aansteker naar Davey Klaassen gooide, mag wat mij betreft een levenslang stadionverbod krijgen. (En misschien helpt het ook als we die dingen voortaan geen wegwerpaanstekers meer noemen.) Maar het zal niet helpen om de waanzin te weren. Het virus is hardnekkiger.

De Kuip wordt vaak, en terecht, geroemd als veruit het mooiste voetbalstadion van Nederland, een tempel voor de hoogmis. Het heeft maar één nadeel: er heerst een totale anarchie. De harde kern van niets en niemand ontziende hooligans is er de baas. En dus worden er complete voorraden van het zwaarste vuurwerk binnengesmokkeld die na het begin van de wedstrijd worden aangestoken. Controle? Veel stewards zijn doodsbang voor ze, want ‘we weten je te vinden’. Verboden zijn een lachertje. De minister van Justitie mag dan heel stoer twitteren dat het hufters zijn, zij en haar voorgangers doen er al jaren geen flikker aan. Michael van Praag, ex-voorzitter van Ajax en consigliere van UEFA-capo Infantino, mag graag een potje opscheppen over de nostalgische beeldvorming van Law&Order: ‘In mijn tijd zat ik ook om de vrijdag mee te blowen in de coffeeshop.’ Het is nog te merken aan de aperte onzin die hij uitkraamt. Het is allemaal te gek voor woorden: de F-side wil Marc Overmars terug en bij Feyenoord vragen ze een oerdomme neanderthaler als John de Wolf, die als aanvoerder van Feyenoord samen met Henk Fraser elke midvoor de tweede ring inschopte, om het volk toe te spreken. ‘Gebruik je verstand, godverdomme!’ Maar dat is ‘t ‘m nou juist, grote stomme sukkel dat je d’r bent: dat hebben ze niet. Daarom zijn ze niet welkom in Rome, moet je maar eens kijken wat ze daar van het Colosseum hebben overgelaten, nadat ze eerst ook al die historische fontein hadden gesloopt.

Toen de spelers van Ajax na de gedwongen pauze het veld opkwamen en aan de zijkant een warming up deden, werden ze door de mensen achter hen op de tribune stijf gescholden. En daarmee komen we aan de angel van de pijn: het walgelijke gedrag van de spelers onderling, zonder enig basaal respect en ook maar een greintje van normaal fatsoen. Doorrollen na een tackle, elkaar een gele kaart aannaaien, ballen weggooien, protesteren tegen elke beslissing. Dusan Tadic en Orkun Kokcü, twee openlijke homohaters, stonden als Badr Hari’s neus aan neus tegenover elkaar. Reken maar dat daarbij de amoureuze capaciteiten van hun respectievelijke moeders over en weer onderwerp van gesprek zullen zijn geweest. De aanvoerder van Ajax wordt met de wedstrijd vervelender in zijn gedrag, een schim van zijn verleden, ver over de datum en een belediging voor het voetbal. Zijn collega van Feyenoord weigert als gelovig moslim de One Love-band te dragen, maar vindt een eetpauze vanwege de ramadan kennelijk wel oké. Het zijn twee selectieve farizeeërs. De potsierlijke botsing tussen deze twee bespottelijke Bokito’s was het slechtste voorbeeld voor ‘supporters’ met korte lontjes en lange tenen. ‘Bedankt voor jullie komst’ riep de stadionspeaker na het laatste fluitsignaal. Graag gedaan. Weer een wedstrijd naar de kloten.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.