Koningsdag

De onthulling van Koning Willem-Alexander in de podcast met Edwin Evers (‘Ajax is mijn favoriete voetbalclub’) is in Rotterdam slecht ontvangen. Zeker nu de Oranjes de Maasstad hebben uitgekozen om er op 27 april Koningsdag te vieren, valt het nieuws veel inwoners rauw op hun dak. Namens de gemeente laat burgemeester Ahmed Aboutaleb weten dat het wat hem betreft ‘niet handig’ was dat de monarch zijn voorkeur zo duidelijk had uitgesproken: ‘Het staat iedereen natuurlijk vrij om fan van een club te zijn, maar van een koning hadden we misschien wat meer neutraliteit mogen verwachten. Ik ga toch ook niet hardop verkondigen dat ik eigenlijk voor Marokko ben als we tegen dat kut-Nederland spelen?’ Feyenoord-aanvoerder Orkun Kokcü: ‘020? De club van Dusan Tadic? Da’s ook toevallig, die heb ik pas nog gesproken. Of ie misschien een vuurtje had. Nou ja, wat er toen gebeurde was natuurlijk niet mijn schuld.’ Feyenoord-icoon John de Wolf: ‘Gebruik je verstand, godverdomme!’

Ook bij veel andere prominente Rotterdamse is het Ajax-verhaal niet in goede aarde gevallen. Zo verzucht oud-bondscoach Leo Beenhakker: ‘Ja hoor, daar gaan we weer, haben Sie eine Stunde? (zucht) Je wilt niet weten wat ik een last heb gehad met die gasten van Ajax op het WK van 1990. (zucht) Ja, het was de patatgeneratie en nee, ik ga ook nu niet vertellen wat er toen gebeurd is. (zucht) Maar ik word er wel heel moe van. (zucht)’ Daarentegen kan de koning bij Lee Towers niet veel kwaad doen: ‘Ik ben nog een keer bij hem thuis geweest voor een uitblinkerslunch. Eva Jinek en Ellie Lust zaten ook aan tafel, maar volgens mij hadden die zichzelf uitgenodigd. Nou ja, you never walk alone hè? Waarom ik dat zeg? Dat zeg ik altijd, ik weet niets anders.’ Gerard Cox neemt zoals bekend geen blad voor de mond: ‘Sorry hoor, maar wat een graflul is dat, die boterletter komp hier als een dooie met een daggie verlof. Maar je kennie zeike en scheite tegelijk, ja toch nie dan? En komt dan die Máxima ook mee?’ Roy Romeyn, alias Moses Roffa, havenwerker én dichter: ‘Een leuk gezicht, een prachtig lijf, maar Jezus wat een pleuriswijf.’ Feyenoord-icoon John de Wolf: ‘Gebruik je verstand, godverdomme!’

Jules Deelder, vanuit zijn graf waarin hij zich intussen al zeker drie keer heeft omgedraaid: ‘Niet dat ik wat tegen Amsterdammers heb, echt niet. Het zijn beste mensen. Ze hebben een goed hart - het moest alleen gekookt op hun rug hangen. En dan liefst zo laag dat de honden erbij kunnen.’ Benno Baksteen, de ex-voorzitter van de verkeersvliegers, neemt het niet zo zwaar: ‘Ik heb met zijn opa vaak in de cockpit gezeten en die hield niet van voetballen. Die was meer van het parachuteren en ik kan wel zeggen dat hij op de diverse landingsbanen heel wat vlieguren heeft gemaakt. Laat ik het zo omschrijven: hij heeft zijn stuurknuppel niet versleten met plassen.’ Jan Boskamp, André van Duin en Wim van Hanegem zitten gezamenlijk op een terrasje met uitzicht op de Erasmusbrug en beginnen spontaan het refrein uit de gouwe ouwe van Dorus te zingen: ‘Weet je wat een Rotterdammer het mooist van Mokum vindt’? Da's de laatste trein naar Rotterdam, dat weet het kleinste kind.’ Feyenoord-icoon John de Wolf: ‘Gebruik je verstand, godverdomme!’

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.