Martelaren

De directie van Tata Steel heeft ‘verontwaardigd’ en ‘met afschuw’ gereageerd op uitingen in een whatsappgroep, waarmee leden van de ondernemingsraad hun ongenoegen hebben geuit over een aangekondigde actie van Extinction Rebellion bij hun bedrijf. Er werden voor de klimaatactivisten beledigende teksten aangetroffen zoals ‘Gelijk de oven in dan gaat het niet stinken’ en ‘Arbeit macht frei’, een verwijzing naar de poort van het concentratiekamp Auschwitz. Nu ben ik het volkomen eens met iedereen die dit soort kreten verwerpelijk vindt, maar wat mij betreft handelen de ijzersmeders net iets te gretig als zijnde de vermoorde onschuld. Als er namelijk één bedrijf in Nederland is, dat de omgeving met gevaarlijke smurrie vervuilt, en zelfs mensenlevens in gevaar brengt dan wel op het spel zet, dan is het Tata Steel in IJmuiden. De vroegere Hoogovens zijn nog altijd een grote werkgever in de regio, maar dat het zaakje stinkt is niet alleen te ruiken.

Mensen kunnen hun was niet buiten hangen vanwege de zwarte stofdeeltjes in de lucht, het aantal kankergevallen onder de directe buren ligt vanwege de aanwezigheid van chroom-6 ver boven het landelijk gemiddelde en nergens anders in Nederland worden zoveel fossiele brandstoffen gebruikt, met een record aan schadelijke CO2-uitstoot tot gevolg. Het komt de staalstunters dus buitengewoon goed uit dat de aandacht wordt afgeleid door een stel ongeleide meningprojectielen van hun eigen OR. En het zou me zelfs niet verbazen als ooit bekend wordt dat een gehaaide marketingcowboy van de afdeling Externe Betrekkingen deze appjes zelf heeft bedacht om als moderne martelaren het slachtoffer te worden van dat langharige werkschuwe tuig, zoals demonstranten vroeger genoemd werden (en door sommigen nog steeds beschouwd worden).

Tata Steel is niet de enige, en ook niet de eerste of de laatste, die negatieve publiciteit uiterst behendig weet om te buigen tot positieve PR. Donald Trump moet zich deze week melden bij de politie vanwege een fysiek akkefietje met een weelderige porno-actrice, Horny Stormy, geheel in de geest van zijn macho motto ‘Grab them by the pussy’. Op dat gebied toont hij zich een waardig opvolger van Bill Clinton, die voor zijn sigaar een asbak had die Monica heette, en zijn saxofoon regelmatig als schuiftrompet in haar dwarsfluit prikte. Gelet op het uiterst onsmakelijke image van The Don zal van zijn arrestatie ongetwijfeld een geweldig media-spektakel gemaakt worden. Dat gaat er bij veel Amerikanen in als Piet in Greet, want die rooie rakkers moeten het niet in hun linksdraaiende hersens halen om hun droomkandidaat af te schilderen als een vieze geile oude neuker. Welnee, integendeel juist: hij is het slachtoffer van die preutse Democraten, de dupe van een politiek complot en de martelaar van het vrije lid-woord. The biggest dick in the oral office. Let’s make America fuck again. En zo zal Donald Trump de geschiedenis ingaan als de eerste president van de Verenigde Zaden.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.