Spakenburg

Normaliter ben ik niet zo’n aanhanger van PSV. Ruud van Nistelrooij komt me qua charisma en dictie net iets te dicht in de buurt van Arie Boomsma en dat is in mijn kringen niet echt een aanbeveling. En toch was ik nog nooit zo blij en tevreden met een overwinning van de Brabo’s als toen ze Spakenburg uitschakelden voor de beker. Eindelijk voorbij, dat aandoenlijke gedweep met die veredelde amateurs, die allemaal ook zo godvergeten normaal waren gebleven. Terwijl ze het stuk voor stuk, niet een uitgezonderd, tot ver achter de ellebogen hebben. Daar kunnen ze zelf dan ook weer niets aan doen, want dat is hen vanaf de kansel tweemaal per zondag van kinds af aan tegelijk met het zwavelzuur, de verdoemenis en de halitran per paplepel ingepeperd. Spakenburg telt ruim 21.000 inwoners en die kunnen kiezen uit dertien kerken, waarvan de elf met ‘gereformeerd’ in de naam de grootste zijn, de zogenaamde ‘vrijgemaakten’. Dan is er nog een hervormde club en de dertiende is evangelisch.

De verschillen ga ik u niet uitleggen, maar ze spreken allemaal hetzelfde gure dialect, waarvan de begrippen ‘sjulekrupen’ (verstoppertje spelen) en ‘gaoperd’ (gluurder) niet geheel toevallig de twee meest voorkomende zijn. Ze hebben het eerste tot norm verheven en aan het tweede een gloeiende hekel, want er valt voor buitenstaanders veel te verbergen en openheid, behalve binnen de familie met de benen wijd, is een vorm van aardse zwakte. Wel meedoen aan het bekertoernooi, maar als ze de finale halen niet op zondag willen spelen. En die heidense ketter van een Xavi Simons van dat duivels paapse PSV is een homo, dat mag niet van de Heere (Romeinen 1: ‘Mannen doen schandelijke dingen met mannen en ontvangen het gepaste loon voor hun dwaling in zichzelf’) en dus mogen ze hem de huid volschelden met alles wat hun God uit voorraad leverbaar verboden heeft.

Allejezus, wat een achterlijk reservaat van polderprovinciaalse farizeeërs moeten we daar op ons grondgebied dulden, hebben we daarvoor die prachtige Zuiderzee opgeofferd? Was dat nou heus nodig, en hadden we deze rampzalige ontwikkeling écht niet kunnen voorzien? De drooglegging heeft overigens helaas niet kunnen voorkomen dat een favoriet Spakenburgs exportproduct op de vaderlandse markten de beruchte ‘Natte Keek’ is en die smaakt inderdaad exact alsof een complete synode ouderlingen (niet te verwarren met de Raad van Elf, dat zijn katholieken) er op zondagochtend mannenbroederlijk psalmengalmend overheen geurineerd heeft. Een ander stadsrecept is gestoofde paling met papstip, een huiveringwekkend nagerecht dat rechtstreeks uit de zompige kerkers van de culinaire hel komt en wordt afgemetseld op een fundament van aardappelen, karnemelk en bruine bonen, met vetspek voor de specie en ui voor de tochtgaten – inderdaad, een gruwelijke kokhalscocktail waar geen Rennie tegen bestand is. Nee, beminde ongelovigen: het enige goede dat die zwakzinnige dorknopersdoctrine heeft voortgebracht zijn schrijvers als Jan Wolkers, Franca Treur, Maarten ‘t Hart en Jan Siebelink. God, wat zijn die goed.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.