Gordon

Gorden naar Baku

Freek de Jonge heeft ooit de even wijze als ware woorden gezegd: ‘Het is niet te hopen dat deze beschaving ooit wordt opgegraven.’ Wat dat betreft is deze foto van Gordon samen met Prins Bernhard van Oranje voor diens private jet, klaar voor de start naar de Formule I Grand Prix van Baku in Azerbeidzjan, een goede graadmeter. Als dit plaatje over pakweg tweehonderd jaar in de geschiedenisboeken staat (even aangenomen dat we dan überhaupt nog onderwijs hébben) dan zullen de docenten de nodige moeite hebben om hun leerlingen op alle foute elementen te wijzen. We zullen ze een voor een maar eens de revue laten passeren en dan moeten we natuurlijk beginnen, want noblesse oblige, met (rechts) de eigenaar van het vliegtuig. Deze jongeman met die buitenboordbril is de tweede zoon van Margriet en Pieter en een waardige kleinzoon van de opa aan zijn moeders kant, die immers ook schijt aan de hele wereld had en alle regels aan zijn laarzen lapte. Prins Bernhard junior geniet de twijfelachtige eer het eerste lid van ons koningshuis te zijn naar wie een politieke partij, in dit geval de PvdA, een speciale regeling vernoemde, namelijk de 'Prins Bernhard'-belasting: huizenspaarders die vijf panden of meer bezitten (meneer heeft er bijna zeshonderd) zouden verplicht worden om inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten en vermogenswinsten. Een zakenpartner van de prins noemde dit ‘populistisch opportunisme’ – krek zoals dat heurt in het masserende Quote-bargoens van de Jort Kelder-society.

In het verlengde hiervan is deze Oranje-cowboy ook eigenaar van ‘Zandvoort’, het circuit waarop de terroriserende asfalthooligans van de Formule I zich ondanks alle bezwaren van corona, milieu en klimaat aan hun fossiele brandstofhobby te buiten mogen gaan. En niet geheel toevallig was het doel van zijn vlucht een poel van bederf, ellende en verschrikking: Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, een dictatuur op de flanken van de Kaukasus. Het land wordt in een ijzeren greep gehouden door Ilham Aliyev, een eersteklas hufter die dankzij nepotisme, corruptie, bureaucratie en de CIA aan de macht is gekomen. De regering van zijn marionetten doet er alles aan om activisten en critici het zwijgen op te leggen, advocaten kunnen hun werk niet doen en tegenstanders van het regime worden gemarteld. Een speciale behandeling heeft hij in petto voor homo’s: zij worden opgejaagd, afgeranseld en in de gevangenis gesmeten, waarna ze ook nog een forse boete mogen betalen. En daarmee komen we bij de tweede persoon, links op de foto: een vierderangs artiest die nog nooit iets fatsoenlijks gepresteerd heeft, behalve een top tien klassering in 1992 met ‘Kan ik nog even bij je zijn’ en een eindeloze reeks van ‘ja nu echt de ware’-huwelijkskandidaten.

Normaliter vind ik het niet heel relevant om over de seksuele voorkeur van mensen te schrijven, maar ik heb sterk de indruk dat Gordon de Griekse beginselen van de herenliefde zeer is toegedaan. Dat mag, en (wat dat ook moge voorstellen) mijn zegen heeft hij bovendien, maar dan heb ik wel een relevante vraag die een docent geschiedenis in 2223 aan zijn leerlingen kan stellen: wat had een homoseksuele vierderangs artiest die nog nooit iets fatsoenlijks gepresteerd had, behalve een top tien klassering in 1992 met ‘Kan ik nog even bij je zijn’ en een eindeloze reeks van ‘ja nu echt de ware’-huwelijkskandidaten, anno 2023 in hemelsnaam te zoeken in de private jet van een foute prins op weg naar een dubieuze autorace in een verwerpelijke dictatuur op de flanken van de Kaukasus waar homo’s werden opgejaagd, afgeranseld en in de gevangenis gesmeten, waarna ze ook nog een forse boete mochten betalen?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.