Hamers

Nederlandse bankiers moeten zich houden aan de beroepseed waarin ze hebben beloofd ‘hun verantwoordelijkheid voor de samenleving te kennen’ en dat ze zich zullen ‘inspannen om het vertrouwen in de financiële sector te behouden en te bevorderen’. De voormalige ING-baas Ralph Hamers heeft deze dure beloftes aan zijn laars gelapt en krijgt daarvoor nu een berisping van het Tuchtrecht Banken, nog net geen beroepsverbod. Het is voor de eerste keer dat een bankvoorzitter, toch algemeen beschouwd als een goed gelukte kruising tussen Sinterklaas, Nelson Mandela en Onze Lieve Heer, met een dergelijke sanctie het strafbankje ontloopt. Hij krijgt deze tik op de vingers vanwege een akkefietje in 2018, toen hem een loonsverhoging van maar liefst vijftig procent werd aangeboden, waardoor hij op de inkomstenladder zou stijgen naar een jaarsalaris van drie miljoen euro. Dat was zelfs in de pafferige bankwereld, waar je niet meetelt als je niet minstens twee keer per maand een avond in het Concertgebouw kunt uitzitten, toch net iets te gortig. En als er in de kringen van Rotary, Beursplein en Minerva wenkbrauwen omhoog gaan dan heb je het wel heel erg bont gemaakt.

Een van de mannen (het zijn vrijwel altijd mannen) die Hamers zijn exorbitante opslag gunde, was (daar is hij weer) Jeroen van der Veer, ex-roverhoofdman bij Shell en in de periode-Hamers capo di tutti capi bij de ING. Zijn motivatie was de bekende riedel die er bij de zichzelf onderhoudende elite net zo smijdig inglijdt als de laadpaal van Gordon: ‘Iemand van Champions League-niveau moet je geen Jupiler League-salaris betalen’. Een jaar later zou de Jupiler League veranderen in de Keuken Kampioen Divisie, wat de fans van FC Twente zich tot hun schande nog maar al te goed zullen kunnen herinneren, maar het argument bleef staan: zonder loonsverhoging was de kans groot dat Hamers naar het buitenland zou gaan. En zo geschiedde, al zou hij niet als Virgil van Dijk of Frenkie de Jong, maar als Donny van der Beek eindigen: heel af en toe een basisplaats, maar gewogen en te licht bevonden, einde oefening, carrière naar de kloten. Zelfs geen plekje op de reservebank, maar in de vaste basis op de eeuwige bijvelden.

Nadat hij naar Zwitserland verkaste verdiende hij bij het grote UBS in 2022 in totaal 12,7 miljoen euro, vijf tot zes keer zoveel als bij ING. Zijn bank behaalde in 2021 een netto winst van bijna zeven miljard dollar en het aandeel steeg sinds zijn aantreden met 76 procent. Maar toen begonnen de echt grote jongens zich ermee te bemoeien en in de turbulente overnamebonanza rond Credit Suisse moest der Holländer wieberen voor een Zwitserse vedette. En nu kan hij zich als Ralph H. in alle rust voorbereiden op het proces waarin het Gerechtshof van Den Haag hem persoonlijk verantwoordelijk wil stellen voor de enorme witwasschandalen onder zijn lelding bij de ING, waarvoor de bank in 2018 een recordschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie heeft getroffen. Wat denkt u: taakstrafje?

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.