Koudwatervrees

Het was allang niet meer de vraag óf, maar vooral wannéér het voortbestaan van Ongehoord Nederland opnieuw ter discussie zou komen te staan. Het pikante is nu dat het een competentiestrijd lijkt te worden tussen twee topspin marionetten van D66, het inteeltporeuze corruptiesyndicaat dat in ‘de media’ aan alle touwtjes trekt. Aan uw linkerhand staatssecretaris Gunay Uslu, die het politieke gezeik meer dan zat is en er naar snakt om weer gewoon all inclusive te harken als business partner in Corendon, de lucratieve vakantiefabriek van haar broer. Aan uw rechterhand NPO-voorzitter Frederieke Leeflang, een slinkslinkse beroepsregentesse die met vele tubes Bisonkit aan het pluche gefixeerd zit en van de nieuwkabeljauwse guerrilla tegen de journalistieke knokploeg van Arnold Karskens haar particuliere jihad heeft gemaakt. Ze baseert zich daarbij op onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer, waaruit zou blijken dat Ongehoord Nederland ‘stelselmatig complottheorieën, fakenews en misinformatie verspreidt’. Dat klopt, sterker nog: het is zelfs de core business van deze doldwaze rebellenclub, die door de toenmalige minister Arie Slob van de GristenUnie tot het publieke bestel werd toegelaten, met een erkenning die geldt tot 2026 en een rijkssubsidie gedurende deze periode van 3,6 miljoen euro.

Het antwoord op de vraag of Ongehoord Nederland verboden zou moeten worden, lijkt me zonneklaar: vooral niet doen. Oké, het zijn idioten, en geen misverstand: ze spuien ultrarechtse bagger, en niet te zuinig ook, maar zodra de politiek zich met de inhoud van programma’s op de publieke omroep gaat bemoeien, komt niet alleen de persvrijheid in het geding. De kans is namelijk groot dat andere idioten, die ook ultrarechtse bagger spuien, zich in het ontstane gat gaan wurmen en dan begint de ellende weer van voren af aan. Bovendien hebben we in Amerika kunnen zien hoe het ook kan: Fox News, vele keren rabiater dan Ongehoord Nederland, fungeerde lange tijd als His Masters Voice van Donald Trump in zijn miserabele getetter over het zogenaamde schandaal van de gemanipuleerde verkiezingen. Een paar weken geleden moest deze omroep enkele honderden miljoenen dollars smartengeld betalen aan het bedrijf dat de stemcomputers had geleverd. Tucker Carlson, de opruiende leugenaar van Fox News, moest als presentator het veld ruimen en als bijvangst werd een belangrijk lid van de Proud Boys, die een kwalijke rol hadden gespeeld bij de bestorming van het Capitool, tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In de gerieflijke wattendoos die Tweede Kamer heet, schrikken ze zich een ongeluk wanneer horrorcavia Gideon van Meijeren, de Marc-Marie Huijbregts van de bruine arm-armada, een stinkbommig proefballonnetje over brandschattende burgers oplaat. Het is gespeelde verontwaardiging als gemakzuchtige aflaat voor opportune woede. Boosheid voor de bühne, shitzooi voor de show. Hoe het ook kan, bewijst programmamaker Rutger Castricum als hij namens PowNed de confrontatie aangaat met drie extreemrechtse losers die in aanraking met justitie zijn gekomen vanwege brandstichting in een moskee, deelname aan de podcast van een racistische groepering en uitspraken over de vaccinaties tijdens de coronapandemie. ‘Rutger en de nationalisten’ is wat mij betreft een bindend schoolvoorbeeld van de gecontroleerde beheersing waarmee je dit thema óók kunt behandelen – en bestrijden. De echte rotzakken zitten gewoon, beëdigd en al, in ons parlement (Annabel Nanninga van JA21 met haar ‘dobberneger’). De serie, te zien op NPO3, is verplichte kost voor iedereen met pavlovpanische koudwatervrees voor Ongehoord Nederland. En daarna met z’n allen naar YouTube voor dat hilarische filmpje uit 1994 met Erik van Muiswinkel als Hans Janmaat over ‘uitgekookte intercontinentale koopjesjagers’ en ‘mohammedaanse kromzwaardacrobaten’: tijdloos leuk en actueler dan ooit. Kom d’r maar in, Gideon.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.