Baliesocialist

Als u tijdens een aflevering van Op1, Jinek of een van die andere therapeutische praatsessies iemand ongeïnteresseerd onderuit gezakt verveeld om zich heen ziet kijken, zich duidelijk ergerend aan het in zijn ogen deplorabele niveau van de discussie en de prutsers die deze voeren, dan is de kans groot dat u Youri Albrecht ziet. Youri Albrecht voldoet namelijk perfect aan de karakteristieke eigenschap waarvoor ze in het Engels een mooie omschrijving hebben: ‘He does not suffer fools gladly’. Op intellectueel, moreel, politiek, cultureel en sociaal niveau zijn er slechts weinigen die met hem kunnen concurreren, aldus Youri Albrecht, niet alleen algemeen, maar ook nog eens artistiek directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Deze organisatie die volgens de website ‘onafhankelijke journalistieke programma's over kunst, cultuur en politiek produceert’ is het zelfbenoemde epicentrum van de linkse kerk. Wie wil meetellen aan de goede kant van de progressieve mensheid, die het overigens vooral met zichzelf, elkaar en hun exclusieve soortgenoten buitengewoon voortreffelijk getroffen heeft, krijgt hier een luisterend oor voor zijn zelfbeeldbevestigende boodschap. Me dunkt dat het er op een EO-landdag qua debatvoering heftiger aan toe gaat, met als enige overeenkomst het gezamenlijke avondgebed op het geallieerde altaar van de gemeenschappelijke aflaat.

De Balie fungeert als het felbegeerde podium om de uitverkoren elite mentaal te vingeren met politiek correct voorspelbare lofzangen op linksgesitueerde clichématig uitgekauwde thema’s. Ik heb het even voor u nagekeken: tussen oktober 2018 en mei 2023 waren er ruim dertienhonderd evenementen met zo’n drieduizend sprekers, die als honorarium natuurlijk geen genoegen namen met een maoïstisch mousserende appelcider uit de Wereldwinkel. De meest besproken onderwerpen waren corona, klimaatverandering, technologie, journalistiek, buitenland, politiek, kunst en cultuur, literatuur, vrijheid en democratie. Vertegenwoordigers van GroenLinks, PvdA en D66 waren het meest gevraagd, op respectabele afstand gevolgd door VVD, CDA, SP en GristenUnie. De overige partijen deden voor spek en bonen mee, behalve Forum voor Democratie dat helemaal niet op de lijst voorkomt. En nou ga ik niet beweren dat Gideon van Meijeren en/of Pepijn van Houwelingen per se aan het woord moeten komen (Thierry Baudet rekenen we vanwege ernstige totale gekte maar helemaal niet meer mee), maar als u uitsluitend knollen verkoopt is het misschien wel net zo aardig om een keer iemand te horen vertellen dat citroenen ook best lekker kunnen zijn.

Maar goed, we hadden het over Youri Albrecht. De vermetele voorvechter van de bedreigde democratie, de stoere ridder van de vrije meningsuiting en de onversaagde held van het wakkere woord, raakte onlangs stevig de weg kwijt in het mistige doolhof van zijn duistere geweten. In gesprek met een lastige journalist (normale mensen zouden hem ‘kritisch’ genoemd hebben) ontnam hij hem de microfoon om hem het zwijgen op te leggen – wat voor de directeur van een debatcentrum toch wat slordig is. Uiteraard bood hij daarvoor later zijn obligate excuses aan, maar het masker was gevallen en we hadden zijn ware gezicht gezien. Dus als u binnenkort tijdens een aflevering van Op1, Jinek of een van die andere therapeutische praatsessies iemand ongeïnteresseerd onderuit gezakt verveeld om zich heen ziet kijken, zich duidelijk ergerend aan het in zijn ogen deplorabele niveau van de discussie en de prutsers die deze voeren, dan is de kans groot dat u Maarten van Rossum ziet. Baliesocialist Youri Albrecht wordt voorlopig namelijk niet meer uitgenodigd, mag ik toch hopen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.