Bomen

Autobedrijf VDL Nedcar in het Limburgse Born liet vorig jaar vrijwel alle bomen in het monumentale Sterrebos uit de achttiende eeuw kappen om ruimte te maken voor een nieuwe, tweede productielijn. Dat was op zich al een dubieuze actie waartegen door lokale natuurbeschermers stevig is geprotesteerd, niet alleen vanwege de teloorgang van tweehonderd jaar oude eiken, maar ook omdat er met de houtkap een einde kwam aan een omvangrijke en unieke biodiversiteit met tal van broedvogels, buizerds, vleermuizen, dassen, reeën, vossen en insecten. En voordat u nu (terecht) begint te steigeren dat een beetje bouwproject in dit land al wordt stopgezet zodra er binnen een straal van vijf kilometer bij afvallige zuidenwind en ondergaande zon een nest parende parelhoenders in het gedrang komt: in dit geval is het extra wrang omdat alle ellende voor niets is geweest nu de autofabriek in zwaar weer verkeert, de uitbreiding niet nodig is en er voor de helft van de bijna vierduizend werknemers een massa-ontslag dreigt.

Voor de familie Van der Leegte, eigenaar van NedCar, gold in deze kwestie vooral het eigenbelang: alle bomen rond Kasteel Wolfrath (bouwjaar 1610) in het Sterrebos, dat in 2015 werd aangekocht om er een exclusieve B&B van te maken, zijn gewoon blijven staan. Dat uitzicht mocht natuurlijk niet verstoord worden. En bij alle protesten in Born was één stem overigens niet hoorbaar: die van de VVD, wat vanwege de historische banden van deze partij met het milieumolesterende en klimaatkwetsende grootkapitaal niet verwonderlijk is. De natuur is voor de liberalen vooral een hinderlijke onderbreking van de autobaan op weg naar de derde wintersportvakantie, koeien en varkens voldoen nog het meest als gemarineerde roostervulling op de Weber Outdoor Grill en hun minister Christianne van der Wal werd vorig jaar door haar eigen congres nog vóór de bitterballen teruggefloten vanwege haar veel te strenge stikstofplannen.

Des te opmerkelijker was het tafereel dat we vorige week temidden van de bossen op de Veluwe zagen: Thom van Kampen, kamerlid van de VVD, was daar op werkbezoek om van zijn liefde voor de natuur te getuigen. Gekleed in een casual verantwoord fleece jack ging de geboren Achterhoeker deemoedig voor in een zorgvuldig bestudeerd mea culpa inzake het schrijnende gebrek aan parlementaire aandacht binnen zijn partij voor de flora en de fauna. Het werd de hoogste tijd dat dat ging veranderen, sprak hij ferm, waarna al even onvermijdelijk als onverbiddelijk de electorale aap uit de mouw kwam: de natuur moet je niet aan links overlaten, er moet immers ook nog gewerkt en (vooral!) winst gemaakt worden. Natuurlijk. Oftewel, volgens de onnavolgbare verschroeide-aarde-logica van Attila Rutte: we hebben Groningen inderdaad he-le-maal kaal geplunderd, en dat noemen we dan ‘nevenschade’, maar met het geld daarvan hebben we wel mooie dingen gedaan. We hebben in het Sterrebos bij Born allemaal kunnen zien wat er gebeurt als we het lot van de natuur in het algemeen en de bomen in het bijzonder overlaten aan oliedomme kwaadaardige rechtse lulkoek. Kappen met die handel!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.