Mensenrechten

Amnesty International slaat alarm over Servië en Macedonië: duizenden vluchtelingen en migranten, onder wie kinderen die door de Balkan reizen, worden slachtoffer van geweld en uitbuiting door autoriteiten en criminele bendes. Door falend EU-beleid zitten veel mensen zonder enige bescherming vast, stelt Amnesty in een nieuw rapport, gebaseerd op vier onderzoeksmissies in de regio en interviews met meer dan honderd direct betrokkenen. Hun getuigenissen laten zien met welke zware omstandigheden mensen te maken krijgen op één van de drukste vluchtroutes. Bij de grenzen lopen ze het reële gevaar om door de douanepolitie mishandeld te worden, velen worden gedwongen om steekpenningen te betalen en een Afghaan vertelde hoe hij samen met een groep anderen door Macedonische agenten werd teruggestuurd naar Griekenland: ‘Ik zag dat mensen hard in elkaar werden geslagen. Ze sloegen mijn 13-jarige zoon. En ook ik werd geslagen.’ Zelfs een vrouw die vijf maanden zwanger was, werd door de agenten geslagen, aldus het relaas van een Afghaanse vluchteling.

In eigen land hadden Amsterdam en omgeving het afgelopen weekend te kampen met een treinstoring. De gevolgen waren enorm en in veel gevallen mensonterend. Zo moesten 500 bezoekers van het concert van Harry Styles de nacht in de Ziggo Dome doorbrengen totdat ze naar huis konden gaan. Volgens organisator MOJO waren er wel voldoende parkeerplekken in het gebied om bezoekers op te pikken. Ook in de buurt van de Johan Cruijff ArenA waren er in de kleine uurtjes nog veel groepjes mensen op straat te te vinden die aan het wachten waren op vervoer naar huis. Het ging naar schatting om een paar honderd personen. Bij de ingang van de Ziggo Dome werd rond middernacht water uitgedeeld. Ook konden mensen daar op stoelen plaatsnemen en hun telefoons opladen. Al was er niet voor iedereen plek, want sommige mensen moesten op de grond zitten. De reacties waren schrijnend om aan te horen wat het allemaal met de mensen had gedaan:

‘We moeten nog super lang wachten en heel ver reizen’ aldus Resa en Lieske (allebei 18 jaar), die voor hun terugreis naar Leeuwarden eerst moesten wachten tot ze werden opgehaald. Voor een aantal anderen was de avond toch een beetje verpest. ‘We zitten hier tot zeker 02.30 uur’ vertelden twee meisjes die helemaal uit België kwamen. Bovendien hadden ze op de heenweg ook vertraging, al waren ze gelukkig nog wel net op tijd voor de show. Voor de 18-jarige Isa en 16-jarige Tess komt er nog bij dat ze maandag gewoon naar school moeten. Een paar andere wachtende fans vertelden dat ze al eerder waren weggegaan van het concert zodat ze de trein zouden halen. ‘En toen zagen we dat die waren uitgevallen. Dus we hebben het einde van Harry Styles gewoon gemist en daar balen we van.’ Nee, het is precies zoals René van der Gijp het zei in Vandaag Inside: ‘Die mensen in Oekraïne moeten niet denken dat ze de enigen zijn die het zwaar hebben.’


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.