Sint Maarten

Maarten van der Weijden is een wonderkind dat als zuigeling in een vat met wierook, wolfsmelk en wijwater is gevallen. Gewone kinderen willen piloot worden, of brandweerman, of loodgieter. Gewone kinderen gaan bij voetbal, op hockey of naar de padvinders. Gewone kinderen kiezen als hobby computeren, of vliegtuigspotten, of figuurzagen. Maar Maarten van der Weijde was geen gewoon kind. Hij wilde zwemmen, en dan niet in zo’n benauwd zwembad met chloor, cabines en condens, nee: in de open lucht, wat in de praktijk neerkomt op het open riool. En dan het liefst zo lang mogelijk, als het moet tien kilometer achter elkaar. Hij kon het goed, werd er steeds beter in en won er op de Olympische Spelen van Peking in 2008 zelfs goud mee, maar in de periode die daaraan vooraf ging had hij een andere wedstrijd gewonnen die net iets belangrijker was: in 2001 werd leukemie bij hem geconstateerd en na vier chemokuren en een stamceltransplantatie werd hij in 2005 volledig genezen verklaard. Sindsdien gaat hij voor de lange afstand om geld in te zamelen voor kankeronderzoek, wat vorige week nog eens een extra verlenging kreeg in de vorm van een Elfstedentriatlon: 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. En dat hebben we geweten.

De NOS deed samen met KRO-NCRV rechtstreeks verslag van zijn uitdaging, die 24 uur per dag te volgen was via een livestream van NOS Sport. Elke dag werd er aan het begin van de avond in een programma van ruim drie kwartier op NPO 1 door Herman van der Zandt verslag gedaan van de sfeer langs de route en op het YouTube-kanaal van de NPO deden zeven bekende influencers, onder wie Donny Roelvink, Thomas van der Vlugt en Sylvana IJsselmuiden mee aan de Elfstedentriatlon Estafette. Op de radio was Joris Linssen elke dag tussen zes en acht uur in Friesland van de partij via het programma BertOp5. Gisteren was het na zeven dagen zorgvuldig geregisseerde massahysterie eindelijk voorbij. Al met al waren we hier getuige van een even historisch als gigantisch mediaspektakel, dat qua inzet van materieel, middelen en mankracht enkel zal worden overtroffen in het uitzonderlijke en waarschijnlijk uiterst hypothetische geval dat Prinses Beatrix en Koningin Máxima onverhoopt tegelijkertijd zouden komen te overlijden. Nu zijn we in dit oranje reservaat wat betreft hermelijnvlijerij, monarchielebberij en royaltypijperij wel wat gewend, maar we zouden deze over-exposure voor een eenvoudige onderdaan met enig gevoel voor understatement ‘overdreven’ kunnen noemen. Daarnaast zou ook de hoofdpersoon zelf hierop corrigerend aangesproken kunnen worden, bijvoorbeeld als volgt.

Beste Maarten, geen misverstand: voor je niet aflatende strijd tegen kanker kun je niet genoeg geprezen worden. Maar alles heeft zijn grenzen. We wéten het. We weten dat je handen en voeten na zoveel watercontact lijken op groen uitgeslagen sponsen die te lang in een mottig keukenkastje hebben liggen rotten. We wéten het. We weten dat je zwempak was voorzien van een ritsje om je pies en poep te kunnen lozen en meer van dat soort onsmakelijke Freek Vonk-details. Echt waar, we wéten het. Je hebt het geweldig gedaan. Je bent een voorbeeld voor ons allemaal. Friesland zal nooit meer hetzelfde zijn. Voor de rayonhoofden was het geweldige PR. Bonifatius had hier in 754 bij Dokkum slechts van kunnen dromen. Maar je bent nu toch wel klaar, mag ik hopen? Ga iets leuks voor jezelf doen. Lees een boek. Huur een camper. Abonneer je op Netflix. Kom tot rust. Slaap eens lekker uit. Kijk alle afleveringen van Rail Away. Neem een seizoenkaart bij TOP Oss. Of ga voor mijn part helemaal los op Lowlands. En kom alleen terug als je een larf in je been hebt. Dan gaan we allemaal weer kijken. Voor de komende vijftig jaar is het nu wel even mooi geweest.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.