Verkenner

In de competitie om de titel ‘Griezel van de Week’ gaat de derde prijs naar Annabel Nanninga, die aardige, beschaafde mevrouw van JA21 in de Eerste Kamer, met alle nieuwe aandacht voor haar gruwelvinding ‘dobberneger’ waarvan ze er sinds het ongeluk voor de Griekse kust weer enkele honderden, waaronder tientallen ‘dobbernegertjes’ in haar trofeeënkastje mag bijschrijven. Ze zal wel trots zijn. Miriam Bikker, de nachtzuster van de GristenUrine, staat op twee vanwege de deelname van de FlevoGrefo aan een provinciaal bestuur met de PVV. Nummer één is Annemarie Jorritsma, die me nog het meest doet denken aan het troosteloze beeld van een omelet die mislukt is en in haar gezicht onfplofte. Veel meer kan ze ook niet, behalve orgastisch preluderen op haar ontmoetingen met Rutte. Er was niemand die met haar brommers wilde kijken, alleen de sturen van de Zundapps gingen spontaan omhoog omdat ze van schrik dachten dat ze Puchs geworden waren, maar er is na schattige Sophietje van de snoezige natteneuzenbrigade niemand die zo liederlijk op ‘Marjjjjk’ kan onaneren als deze vertegenwoordigster in dixieland, muntschoenen en pennywafels.

Het punt is alleen dat niemand er geil van wordt, ook ‘Marjjjjk’ niet, die wordt alleen geil van zichzelf en van een geinige dildohelm. Annemarie Jorritsma is het knollenvrouwtje dat met een vochtige citroenendoos de dagmarkt sluit: handel van niks, maar praatjes voor tien. Vroeger, ja vroeger, toen hadden ze bij VVD vrouwen als Haya van Someren Downer, Annelien Kappeijne van de Coppello en Jeanine Hennis Plasschaert: niet alleen de namen waren mooier. Ze rookten sigaren en lustten de socialisten rauw, met cognac en een rauw ei bij het ontbijt. Tegenwoordig hebben ze als gerecyclede kringlooppartij alleen nog uitgetelde winkeldochters, belegen ansichtskaarten en verdorde droogbloemen in de aanbieding. Het begon met Erica Terpstra, de Playmate van Jan Slagter, en liep van haar in een recht(s)e lijn naar beneden met Rita Verdonk, Ayaan Hirsi Ali, Edith Schippers en Ankie Broekers-Knol, van wie de laatste overigens in de vage veronderstelling vegeteert dat Molly Geertsema Frits Bolkestein is – of andersom, zij is niet de enige die in de schemer van de finale het overzicht kwijt is. Nee, dan de ijzersterke Lien Vos-van Gortel, die tussen 1981 en 1992 de eerste vrouwelijke burgemeester van Utrecht was en eerder deze week op 91-jarige leeftijd is overleden. Zo superieur en onafhankelijk worden ze ter rechter zijde niet meer gemaakt.

Annemarie Jorritsma was onder veel te veel meer ook burgemeester van Almere. Nu snappen we dus waarom de Floriade in de struise schaduw van haar geblokte dorheid en logge droogte weigerde tot bloei te komen en een miljoenenflop oogstte. Ja, zelfs is het met terugwerkende kracht aan haar en niet aan trainer Alex Pastoor te wijten dat Almere City de Eredivisie komt verrijken met een veredelde fietsenstalling als stadion. Op de radio hoorde ik dat deze promotie ‘het eerste is dat lukt in Almere’ en dat past dan wel weer in het ontluisterende beeld van deze misbakken schuimtaart die bij vier (vier!) Parlementaire Enquêtes aantoonbaar gelogen heeft en als verkenner van het kabinet Rutte-4 voor haar collega Pieter Omtzigt de misdadige kwalificaties ‘probleem’, ‘onhoudbaar’ en ‘risicofactor’ in petto had. Die vrouw is een waggelende sloopkogel voor onze sociale intelligentie. Ik krijg het bijna m’n bek niet uit, maar eh…, ‘Marjjjk’: kun jij ons alsjeblieft garanderen dat dit kwaadsappige schepsel namens jouw partij nooit meer iets te zeggen krijgt? Ach, laat ook maar zitten, niemand gelooft je nog.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.