Gouden bikini

Gert-Jan Segers nam ooit zijn dochters mee naar De Wereld Draait Door omdat ze zo leuk een liedje van U2 konden zingen. Het werd één van de pijnlijkste taferelen in de toch al betreurenswaardige geschiedenis van de vaderlandse tv, en deze keer kon Matthijs van Nieuwkerk daar helemaal niets aan doen. Wat ik maar wil zeggen: de zucht naar macht doet rare dingen met politici. Zo had zijn opvolgster Miriam Bikker in een vorig leven een voortreffelijk leidster van de Gristen Jugend kunnen zijn. Die strenge bril, dat scherpe mondje, het staccato taaltje, zet er een Teutoons muziekje onder (iets van Wagner) en u hoort een blaffende herdershond op de achtergrond, en dan bedoel ik geen Mechelse. Vergis u niet: deze dame is ‘hart wie Kruppstahl’ en als ze zegt dat ze ‘niet blij’ is met de provinciale samenwerking van haar partij met de PVV in Flevoland, en dat ze er een ‘naar gevoel’ bij krijgt, dan is dat uitsluitend voor de bühne, wat in dit geval niet eens geheel toevallig ook een Duits woord is. Stiekem lijkt ze razend enthousiast over deze Anschluss en het lijkt wel alsof ze diep in haar hart warme gevoelens koestert voor de blonde leider, net als haar God een sterke man zoals ze vroeger elke zondag twee keer van de kansel hoorde verkondigen toen een pepermuntje uit de handtas van haar moeder de allerhoogste genotsgarantie van wereldse aard was.

Opvallend is de rol van de vrouwen binnen haar partij, die toch niet zo lang geleden nog een stevig mannenbroedersbolwerk was met de jonge jenever en de nieuwe haring binnen handbereik en bijbelse hoeveelheden as op de gulp. Die tijd is geweest. Carola Schouten is vicepremier en ook zij noemde een samenwerking met de PVV 'ongemakkelijk' net als partijvoorzitter Ankie van Tatenhove die zelfs het begrip ‘ongeloofwaardig’ in de mond neemt. Maar, zo luidt het heel vroom: onze leden mogen zelf beslissen. Tuurlijk. Zo is D66 ook ooit begonnen, en moet je nou eens kijken wat daarvan geworden is. Het zijn grote woorden, maar daar zijn ze bij de zondagschoolgeleerden als van ouds wel goed in. Zo kreeg Miriam Bikker als gemeenteraadslid van Utrecht in 2007 landelijke aandacht toen ze haar ‘zorgen’ uitsprak over een reclame-affiche van H&M op de Oudegracht met een afbeelding van een vrouw in een gouden bikini. Dat zag er zo uit:

Mirjam Bikker in een gouden bikini

Terwijl u en ik in al onze eenvoud toch vooral denken dat we hierin met devote dankbaarheid de scheppende hand van Onze Lieve Heer menen te kunnen herkennen. Misschien nog niet eens zozeer wat dat badpak betreft, want dat heeft (slechte woordgrap!) inderdaad niet zo heel veel om het lijf, maar dan toch zeker als het om de vrouw gaat van wie we kunnen zeggen dat ze goed gelukt is. We zouden zelfs kunnen beweren dat hij er zo te zien extra zijn best op gedaan heeft, wat je jammer genoeg niet van iedereen kunt zeggen – tja, je kunt niet alles hebben als je je ‘zorgen’ maakt over een gouden bikini, maar ook blij bent met de PVV.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.